Antikorupcioni tim
2

Tužilaštvo Kantona Sarajevo: Nismo zakazali, formirano je blizu 60 predmeta po prijavama

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo je reagovalo na dio Izvještaja stručnjaka o problemu vladavine prava u BiH, u kojem se navodi da su zabrinjavajuće aktivnosti po prijavi vezane za 47 slučajeva, poručivši kako nisu zakazali i kako svakodnevno formiraju nove predmete.
"Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo svakodnevno formira nove predmete na osnovu informacija o izvršenju koruptivnih krivičnih djela. Te informacije dolaze od policijskih agencija, poreskih i finansijskih institucija, pravnih i fizičkih osoba, nevladinog sektora, 'Krimolovca', raznih etičkih linija za anonimnu prijavu korupcije, kao i informacija koje dostavlja Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Vlade Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Tužilaštva KS.
Izvještaj stručnjaka o problemu vladavine prava u BiH
Izvještaj stručnjaka o problemu vladavine prava u BiH

Navode kako naslov članka "Sarajevski ured prijavio 250 slučajeva korupcije, Tužilaštvo KS zakazalo", objavljenog na portalu Klix.ba, dovodi čitaoce do pogrešnog zaključka kako je Tužilaštvo zakazalo u 250 prijavljenih slučajeva korupcije, što ne odgovara stanju stvari.

"Za tri godine je formirano oko 60 predmeta na osnovu informacija iz ureda, od čega 30 u ovoj godini. Veći broj prijava iz prethodnih godina je završen donošenjem naredbi da se istraga neće provoditi, jer dostavljene informacije ni nakon provjera nisu bile dovoljne za pokretanje istrage, što je suprotno uvodnim navodima objavljenog teksta i pomenutog Izvještaja da rad na ovim slučajevima nije nastavljen u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Značajan broj tih informacija su bile anonimne prijave na osnovu kojih se nije moglo odrediti krivično djelo, niti identifikovati počinilac", stoji u saopćenju.

Napominju kako ured nema operativnu nadležnost da provjerava prijave i kako je teret rada na "živim" predmetima, pa tako i na onim formiranim na osnovu informacija ureda, na Tužilaštvu i agencijama za provođenje zakona.

"Ovim ne dovodimo u pitanje ulogu i poziciju ureda, jer njihove informacije mogu biti od značajne koristi kako Tužilaštvu tako i agencijama za provođenje zakona u radu na konkretnim predmetima. S obzirom na opštepoznatu činjenicu da dugoročno uspješna antikorupciona strategija podrazumijeva puni doprinos svih sudionika, Tužilaštvo će i u narednom periodu razvijati međuinstitucionalnu saradnju i davati svoj puni angažman u prevenciji i borbi protiv korupcije", saopćeno je iz Tužilaštva KS.