Izvještaj stručnjaka
88

Sarajevski ured prijavio 250 slučajeva korupcije, Tužilaštvo KS zakazalo

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom pri Vladi Kantona Sarajevo okarakterisan je u Izvještaju stručnjaka o problemu vladavine prava u Bosni i Hercegovini kao pozitivan primjer u borbi protiv korupcije. No, antikorupciona strategija podrazumijeva puni doprinos svih sudionika.

Od 2015. godine su, navodi se u Izvještaju, obradili gotovo 500 izvještaja o slučajevima korupcije, od čega je polovina upućena nadležnim tijelima na daljnje istrage i postupanje, ali je zabrinjavajuće što rad na 47 slučajeva nije nastavljen u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Samo tokom 2019. godine, kazali su u Uredu za Klix.ba, su na nadležno postupanje proslijedili 106 prijava Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, 25 prijava Kantonalnom tužilaštvu KS, 13 prijava Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, 23 Budžetskoj inspekciji i 12 Upravnoj inspekciji.

Ured je u toku 2019. godine zaprimio ukupno 334 prijave koruptivnih radnji. Broj prijava u ovoj godini je za četiri puta veći u odnosu na prethodnu. Mogućnost anonimne prijave omogućava efikasniji način prijave i koristi se u određenim slučajevima.

Prepreke u borbi protiv korupcije

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić je za Klix.ba kazao kako ključnom preprekom u borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, ali i na višim nivoima, smatra neprovodivost Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH.

"Prepreka u borbi protiv korupcije je i nedostatak zakonske zaštite osoba koje prijavljuju korupciju na nivoima nižim od državnog i van javnih institucija na državnom nivou. Konkretno, državni zakon pruža zaštitu isključivo osobama koje rade u institucijama Bosne i Hercegovine ili pravnim subjektima koji su osnovali institucije BiH", kazao je Kafedžić.

Dodao je da je bilo koja druga osoba koja radi u entitetskim, kantonalnim ili opštinskim/gradskim institucijama, prema trenutnim zakonskim rješenjima, apsolutno nezaštićena od opasnosti koje može doživjeti u slučaju da prijavi korupciju.

"Pored navedenog, bilo ko izvan javnog sektora nije prepoznat kao štićeno lice u slučaju prijave korupcije, što odvraća potencijalne prijavitelje", rekao je šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom za Klix.ba.

Dobar primjer u lošem okruženju

Kafedžić je kazao kako je ponosan što je Ured za borbu protiv korupcije u Izvještaju okarakterisan kao dobar primjer borbe protiv korupcije, ali da ga zabrinjava činjenica da su ostali akteri antikorupcionog sistema u BiH, tretirani u izvještaju, podbacili u provođenju svojih nadležnosti.

"Poznato je da dugoročno uspješna antikorupciona strategija podrazumijeva puni doprinos svih sudionika te se nadamo da će svi učesnici ovog procesa u narednom periodu navode iz izvještaja shvatiti ozbiljno i dati svoj puni angažman u prevenciji i borbi protiv korupcije", rekao je on.

Ocijenio je kako je u Izvještaju nezavisnih eksperata o problemu vladavine prava u Bosni i Hercegovini ukazano na niz duboko zabrinjavajućih, sistemskih nedostataka kada je riječ o vladavini prava u BiH.

"Smatramo da bi bilo optimalno da ovaj Izvještaj domaćim institucijama bude posljednji alarm za uzbunu i urgentno djelovanje, u cilju poboljšanja stanja u oblastima i institucijama tretiranim izvještajem. Najopasnije bi bilo da ovaj Izvještaj bude samo mrtvo slovo na papiru i da se iz njega ne izvuku potrebne pouke, a odgovornost za implementaciju preporuka i unapređenje stanja je na svim nivoima vlasti", rekao je Kafedžić.

Slučaj Nermin Drnda

Nermin Drnda, bivši direktor Direkcije za puteve KS, osuđen je 22. novembra 2019. godine na tri godine zatvora. Trajno mu je oduzeto 60 hiljada maraka i zabranjeno obavljanje službene dužnosti naredne četiri godine. Optužnica ga je teretila da je od sredine 2016. do sredine 2017. godine od firmi koje su bile angažirane na održavanju puteva uzimao tri posto od naplaćenih faktura.

"Ured je u ovom slučaju, provodeći svoje nadležnosti, postupio po prijavi grupe privrednika zaprimljene putem kabineta premijera KS pa je saradnja Ureda s Federalnom upravom policije i dobrom saradnjom sa šefom Odjela za privredni kriminal i korupciju Kantonalnog tužilaštva KS gospodinom Saninom Bogunićem te postupajućim tužiocem gospodinom Borislavom Čekićem rezultirala poznatim epilogom", zaključio je šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić.