BiH
6

Tužilaštvo BiH predložilo mjere pritvora za ubicu iz Srbije koji je imao lažni pasoš BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U okviru akcije kodnog naziva "Kruna" prikupljena su saznanja da se Branislav Sekulović koristi krivotvorenom ispravom sa ukradenim identitetom državljanina BiH. Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora koji je upućen Sudu BiH, a riječ je o osobi za kojom traga pravosuđe Republike Srbije.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužiteljica iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputila je prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog čiji je stvarni identitet: Branko Sekulović, rođen 31.5.1962. godine u Prištini, državljanin Republike Srbije.

Osumnjičenog su otkrili djelatnici Granične policije BiH prilikom pokušaja ulaska u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod, a koristio se krivotvorenim identitetom na ime Mario Trivan, rođen 1968. godine u Hamburgu, prijavljen u Gradišci.

Osumnjičenog se tereti za kaznena djela organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima nedopuštene trgovine, krivotvorenja isprave i krivotvorenja ili uništavanje službene isprave.

"On je osumnjičen u okviru akcije kodnog naziva 'Kruna', koju Tužilaštvo BiH provodi zajedno s Upravom za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS, u okviru koje se vrši procesuiranje organizirane kriminalne skupine koja je omogućavala krađu identiteta stvarnih građana BiH, koji uglavnom ne borave u BiH te izradu osobnih dokumenata s tim podacima kojima su se koristili počinitelji organiziranog kriminala iz BiH i zemalja regije", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema dostupnim podacima, za Sekulovićem traga pravosuđe Srbije, zbog višestrukih kaznenih djela, uključujući i ubistva.

Prema pisanju srbijanskih medija, Sekulovića se sumnjiči da je u direktorskoj kancelariji firme "S kompani" u beogradskom naselju Vidikovac, koja je bila u njegovom vlasništvu, 2007. godine ubio Vladimira Samardžića Globusa (29), Dušana Pejovića (24) i Darka Živanovića zvanog Žika Šumadinac (22).

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike te mogao počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto. Prijedlog za određivanje mjere pritvora je upućen Sudu BiH.

Iz Granične policije BiH rečeno nam je da su pripadnici Granične policije BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod 22. oktobra 2016. u 13:30, u autobusu koji saobraća na relaciji Konjic - Zagreb, prilikom izlaska iz BiH kontrolisali osobu sa bosanskohercegovačkim pasošem na ime M. T. (1968.)

"Uvidom u elektronsku razmjenu podataka između policijskih tijela i tužilaštava BiH utvrđeno je da pasoš M. T. potražuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske te da se u slučaju pronalaska osobe hitno obavjesti Jedinica za organizovani kriminalitet MUP-a RS. Osoba je zadržana i predata službenicima MUP-a RS 22. oktobra 2016. u 17 sati", kazali su iz Granične policije BiH.