BiH
2

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Džinić Almira zbog pridruživanja IDIL-u

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu proti. Džinić Almira, rođenog 02.12.1997. godine, u Tešnju, državljanina BiH zbog pridruživanja IDIL-u.

Optuženi se tereti da je, zajedno sa svojom porodicom, koncem 2013. godine, otputovao na područje Republike Turske, sa namjerom da se prebaci na područje Sirije i Iraka i pridruži paravojnim struktuama IDIL-a, koji je Vijeća sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom i sudjeluje u oružanim sukobima na tom području.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je pristupio oružanim formacijama IDIL-a, gdje je kao pripadnik terorističke skupine sudjelovao u oružanim sukobima na području Sirije, sve do mjeseca jula 2016. godine, kada je napustio područje Sirije.

Tokom provođenja istrage Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, prikupile su dokaze o boravku optuženog u strukturama IDIL-a na području Sirije.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i počinio kazneno djelo-organiziranje terorističke skupine iz članka 202d. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom, naročito u segmentu procesuiranja državljana BiH koji sudjeluju na stranim ratištima Sirije i Iraka.