BiH
8

Podignuta optužnica protiv Nedžada Mujića zbog učestvovanja u redovima IDIL-a

Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnica protiv Nedžada Mujića zbog odlaska u Siriju i sudjelovanja u aktivnostima terorističke organizacije IDIL.

Kako su naveli, optuženi se tereti da je u više navrata odlazio u Siriju, gdje je pružao finansijsku i drugu podršku aktivnostima IDIL-a koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nedžada Mujića, zvanog "Ebu Mubarek", rođenog 1959. godine u mjestu Šepak, Zvornik, državljanina BiH i Republike Austrije.

"Optuženi se tereti da je od septembra 2013. pa do polovine 2015. godine, iz Republike Austrije, više puta odlazio na područje Sirije, gdje je pružao financijsku i logističku potporu pripadnicima terorističke organizacije ISIS, koja djeluje na području Sirije i Iraka, a koja je 2013. godine, od strane UN-a proglašena terorističkom organizacijom", istakli su iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je više puta odlazio u Siriju, te pripadnicima ISIS-a sa područja BiH pružao podršku u novcu, na način da im je davao različite iznose novca, te podijelio više od 10.000 eura, kao i terensko motorno vozilo, kao podršku pripadnicima ISIS-a, te jedno vrijeme bio angažovan i na poslovima kuhara, za pripadnike vojnih formacija IDIL.

Optuženi se tereti da je počinio produženo kazneno djelo Organiziranje terorističke skupine iz člana 202d. stav2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u svezi sa člankom 54. istog Zakona.

Optužnica će, zajedno sa dokaznim materijalom biti proslijeđena Sudu BiH.