BiH
14

Tužilaštvo BiH istražuje upad u džamiju u Livnu i spaljivanje kapele u Zenici

Piše: F.V.
Nakon što su u Bosni i Hercegovini, u proteklih nekoliko dana, evidentirana krivična djela oštećenja vjerskih objekata, odnosno kapele u mjestu Gradišće kod Zenice i džamije Hadži-Ahmeda Dukatara, na Topovima u Livnu, u Tužilaštvu BiH formiran je predmet u kojem će se otkrivati počinitelji i istražiti ova kaznena djela, potvrđeno je iz danas ovog tužilaštva.
Džamija Hadži-Ahmeda Dukatar
Džamija Hadži-Ahmeda Dukatar

"Tužilaštvo BiH izravno je nadležno za kaznena djela oštećenja ili rušenja vjerskih objekata, što je kazneno djelo, propisano u članku 145 b) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine", saopćio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Postupajući tužilac hitno će zatražiti od nadležnih policijskih agencija da podnesu izvještaj o prikupljenim saznanjima o navedenim oštećenjima vjerskih objekata, te narediti dalje istražne radnje u cilju otkrivanja i procesuiranja počinitelja.

Kako je Klix.ba pisao, s približavanjem općih izbori u BiH, sve je više mađunacionalnih incidenata.

Zapaljena kapela u Zenici
Zapaljena kapela u Zenici

Najprije je u Kozluku kod Zvornika ubijen Ahmet Hasanović (81), potom su preminuli Nikola Crepulja (74) i Marica Kristić (79), hrvatski povratnici iz sela Ratanj u blizini Kraljeve Sutjeske, koji su 21. aprila brutalno pretučeni. Njih je ubio 22-godišnji Arnes Delić iz sela Dragovići u općini Vareš. Povratnike ovih dana napadaju i u Čapljini.

U Zenici je prošle sedmice spaljena kapela u mjestu Gradišće kod Zenice. Kako se pretpostavlja, kao povod za taj gnusni vandalski čin uzet je doček ratnog zločinca Darija Kordića u Zagrebu.

Nakon utakmice u Brazil - Hrvatska u Kiseljaku su zapaljene državne zastave i objekt Patriotske lige BiH u Kiseljaku, kao i bh. zastave u Livnu.

U noći s nedjelje na ponedjeljak nepoznata osoba ili više njih su provalili u livanjsku džamiju hadži Ahmeda Dukatara na Topovima, te ispisali nekoliko uvredljivih grafita, pobacali knjige, među kojima i kur`ane, te prusuli farbu po zidovima i ćilima džamije.

Zastave države BiH i Republike BiH iz 1992. godine su jučer spaljene i Mostaru. U Neumu su ispisani šovinistički grafiti, a u Fojnici napadnuta djeca hrvatske nacionalnosti zbog dresova Hrvatske.