BiH
10

Turski helikopteri potrebni za gašenje požara u Jablanici

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon što je u popodnevnim satima u petak požarišta u Jablanici obišla delegacija Federalnog štaba civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite, sačinjena je procjena situacije na ugroženom području i plan daljnjih aktivnosti za saniranje, odnosno obuzdavanje daljnjeg širenja požara na ovom području.

Nakon što je Općinska služba civilne zaštite Jablanica putem Kantonalne uprave civilne zaštite i vatrogastva HNK-a zatražila dodatnu pomoć, Federalna uprava civilne zaštite je u skladu sa Procedurama traženja međunarodne pomoći i pomoći Oružanih snaga odmah uputila zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH - Sektoru zaštite i spašavanja da pokrene aktivnosti kod EU MIC-a za traženje međunarodne pomoći za dodatnim zračnim snagama koje bi mogle staviti pod kontrolu navedeno požarište.

Na taj zahtjev se ponovno oglasila Republika Hrvatska koja je odobrila da stavi na raspolaganje dva kanadera koji rade na gašenju požara oko Jablanice, koji su u petak djelovali četiri sata.

Također, ponudu je dao i EUFOR koji je djelovao u petak, a nastavlja i danas.

"Prema tome, navedenog dana na požarištu su radila dva helikoptera OSBiH, jedan helikopter EUFOR-a i dva kanadera iz Republike Hrvatske, kao i vatrogasne jedinice iz Sarajeva, Čapljine, Konjica i Mostara sa 20 pripadnika i vatrogasnim vozilima, koje su angažirane nakon što je Federalna uprava civilne zaštite tražila da rukovodilac općinske službe civilne zaštite, putem Kantonalne uprave civilne zaštite i vatrogastva HNK-a zatraži ovu pomoć u vatrogasnim jedinicama", navodi se u saopćenju za javnost Federalne uprave civilne zaštite.

Iako su sve ove snage gasile požar, on još nije u potpunosti stavljen pod kontrolu zbog veoma nepristupačnog i miniranog terena na kojem nije moguće djelovanje vatrogasnih jedinica sa svojom tehnikom.

S obzirom na to da požar nije u potpunosti saniran i nakon djelovanja navedenih snaga, članovi Federalnog štaba civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite, u kasnim popodnevnim satima, zajedno sa predstavnicima Kantonalne uprave civilne zaštite i vatrogastva HNK-a i predstavnicima Općinskog štaba civilne zaštite Jablanica procjenili su da je potrebno ponovno tražiti, u skladu sa Procedurama za traženje međunarodne pomoći, angažovanje helikoptera za gašenje šumskih požara koje je na naš apel ponudila Ambasada Republike Turske.

"Da bi angažirali navedene helikoptere Federalni štab Civilne zaštite je danas na telefonskoj hitnoj sjednici donio odluku da se za potrebe rada helikoptera na požarom ugroženom području izdvoji 50.000KM kako bi se osiguralo i gorivo i smještaj letačkog osoblja dok budu gasili požar na navedenom području", ističe se u saopćenju.

Pored navedenih sredstava za ove potrebe sredstva u visini od 20.000 KM izdvojila je i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"S obzirom na to da se medijski vrlo malo posvećuje pažnja radu i djelovanju Federalne uprave civilne zaštite želimo istaći da se sva pomoć, kako OSBiH, tako i međunarodna pomoć, traži upravo nakon što se u ovoj upravi procjeni situacija, po dobivanju zahtjeva za tu pomoć od lokalne zajednice. Ističemo i činjenicu da su djelatnici Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno, 24 sata, na raspolaganju svim kantonalnim upravama i općinskim službama civilne zaštite i prema vlastitim mogućnostima sva raspoloživa sredstva im stavljaju na raspolaganje", saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.