BiH
0

Turski ambasador Ahmet Yildiz zasadio lipu u Aleji ambasadora u Sarajevu

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Turski ambasador u Bosni i Hercegovini Ahmet Yildiz zasadio je danas lipu u Aleji ambasadora u Sarajevu.

To je 129. lipa u Aleji ambasadora koju su od 2000. godine zasadili ambasadori i predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini. 

Ambasador Yildiz je u obraćanju medijima kazao da se nakon skoro tri godine provedene u BiH, uskoro vraća u Tursku.

"Mislim da sam današnjim činom sadnje lipe u Aleji ambasadora, u okviru jednog lijepog projekta koji je opština Stari Grad počela prije nekoliko godina, ostavio još jedan pečat svog mandata i misije u vašoj zemlji", kazao je Yildiz.

On je izrazio uvjerenje da će i danas zasađeno drvo, kao i stogodišnja tradicija lijepih i prijateljskih odnosa koji postoje između BiH i Turske, ostaviti pečat u okvirima BiH i u okvirima svega onoga što je dosad izgrađeno na jačanju prijateljstva i dobrih veza sa BiH.

Govoreći o turskom prisustvu u BiH, ambasador je kazao da turska Vlada i cijela Turska veoma blisko prate politička dešavanja i situaciju u BiH.

"Jako dobro znamo ko su pojedinci, koje su to strane koje rade na jačanju i održavanju stabilnosti u BiH, a koje nisu. U skladu s tim, Turska ima poziciju koju je zauzela. Želimo i radimo na tome da se BiH, kao samostalna država, normalizira, da se dodatno ojačaju sve potpore koje su potrebne BiH za njenu samostalnu budućnost i izgradnju što boljih dobrosusjedskih odnosa", poručio je ambasador Yildiz.

Ambasador je kazao da Turska podržava, da je uvijek podržavala i da će nastaviti podržavati povratak raseljenih i izbjeglih lica u BiH.

"Mogu slobodno, nakon 2,5 godišnjeg mandata, reći da ćemo nastaviti podržavati povratak i da niko ne treba da se plaši povratka na prijeratna ognjišta i to je jedan u nizu koraka koji će dodatno osnažiti BiH i uspostaviti normalizaciju stanja", pojasnio je ambasador Yildiz.

Osim ambasadora, sadnji lipe prisustvovao je i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

"Drago mi je, prije svega, što je lipu posadio i ambasador Republike Turske. Mi smo do sada, kao opština Stari Grad, imali izuzetno dobru saradnju sa turskim opštinama sa kojima smo se bratimili, a ima ih osam", kazao je načelnik opštine Stari Grad.

Hadžibajrić je podsjetio i na donacije Turske u BiH, kao što je učestvovanje u izgradnji kompletnog kompleksa Bakr-babine džamije, zatim stopostotno učešće u izgradnji mevlevijske tekije u ovoj općini, te najavio da će Turska učestvovati u rekonstrukciji Baščaršijskog trga koja će početi na jesen.

"Saradnja između naše opštine i opština u Turskoj je na vrlo zavidnom nivou i mi smo možda i opština koja ima najveći broj bratimljenja sa opštinama iz Turske", poručio je načelnik Hadžibajrić.