Unutrašnji dogovor
50

Turski ambasador Girgin: BiH može uspostaviti vlasti bez intervencija sa strane

FENA
Sadik Babur Girgin (Foto: FENA)
Sadik Babur Girgin (Foto: FENA)
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin ne sumnja da Bosna i Hercegovina, koja je uspješno održala izbore i koja formira svoje parlamente na svim nivoima u skladu s rezultatima izbora, može uspostaviti i vlasti na različitim nivoima bez intervencija sa strane.

Ambasador Girgin je prisustvovao jučerašnjem obilježavanju 30 godišnjice od ubistva potpredsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića, održanoj u Sarajevu, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara Agencije Anadolija (AA).

Kazao je da je bio mladi diplomata u Ankari kada je Turajlić ubijen te se prisjetio da je bio jako potresen kada je gledao vijesti na TV-u. Njegovo ime mu je zauvijek ostalo u sjećanju, a u Ankari postoji ulica koja nosi njegovo ime.

"Turajlić se na aerodromu susreo s našim državnim ministrom koji je došao avionom koji je dovezao pomoć iz Turske. Prilikom povratka u grad s tog sastanka, u vozilu koje je pripadalo vojnim snagama Ujedinjenih naroda, ubijen je jer oni koji su ga trebali zaštiti nisu to uspjeli uraditi", dodao je.

Isto tako, snage Ujedinjenih naroda nisu uspjele spriječiti brutalni masakr nevinih ljudi u Ahmićima nekoliko mjeseci kasnije, kazao je ambasador, a to se ponavljalo i drugdje. Nažalost, u srebreničkom genocidu međunarodna zajednica je ponovo ostavila Bošnjake na cjedilu, a ti se događaji ne smiju zaboraviti, inače će se opet ponoviti i zato su ova obilježavanja važna.

Turska je članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC). Kada su se u julu mjesecu u medijima pojavili planovi visokog predstavnika Christiana Schmidta da promijeni zakon koji bi uticao na izbore, građani i brojne političke stranke su održale demonstracije te ih je Schmidt povukao.

Da se Turska protivi ovako temeljnim promjenama zakona visokog predstavnika potvrdio je i predsjednik Recep Tayyip Erdogan, tokom posjete Sarajevu početkom septembra, a Turska je među onima zemljama koje se protive promjenama koje je Schmidt uveo na dan izbora 2. oktobra.

Ovih dana se govori o tome da će Schmidt ponovo intervenirati, a ambasador Girgin kazao je da Turska predstavlja i druge zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) te da su prigovori Turske poznati javnosti.

"Proteklih dana imali smo konsultacije s ambasadorima zemalja OIC-a. Nakon sastanka, podijelili smo stavove s visokim predstavnikom. Ured visokog predstavnika je prije nekoliko dana dao izjavu za BHT1 u kojoj je naglašeno da je odgovornost domaćih političkih aktera da u okviru zakona uspostave zakonodavnu i izvršnu vlast na svim nivoima", podsjeća turski ambasador.

Dodaje da se iz te izjave može zaključiti da visoki predstavnik ne planira novu intervenciju. Takva intervencija, koja bi ignorirala volju naroda isključivanjem parlamenata, bila bi štetna i za tek odobreni kandidatski proces Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, smatra on.

"Ne sumnjamo da Bosna i Hercegovina, koja je uspješno održala izbore i koja formira svoje parlamente na svim nivoima u skladu s rezultatima izbora, može uspostaviti i svoje vlasti na različitim nivoima bez intervencija sa strane", mišljenja je Girgin.

Kako je zaključio u intervju za AA, nedavno je bilo potrebno 15 krugova glasanja da se izabere predsjednik parlamenta u jednoj velikoj zemlji svijeta (Sjedinjene Američke Države) što pokazuje da demokratski procesi u svakoj zemlji ponekad mogu potrajati duže vremena.