Turski ambasador gost Kruga 99
0

"Turska želi vidjeti BiH kao zemlju suverenog integriteta"

FENA
Vefahan Ocak
Vefahan Ocak
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 bila je posvećena predstojećem Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan koji će biti održan 2. i 3. juna.

Gost uvodničar bio je ambasador Republike Turske u BiH Vefahan Ocak koji je govorio o temi "Uloga Republike Turske na Samitu u Sarajevu - refleksije na Bosnu i Hercegovinu".

Ambasador Ocak se osvrnuo na bliske veze između Turske i BiH.

Kako je rekao, Republika Turska i druge dobronamjerne zemlje žele vidjeti BiH kao zemlju suverenog integriteta, zemlju razvijenog ustavnog i pravnog sistema, zemlju integrisanu u slobodno tržište, zemlju gdje etničke različitosti nisu prepreka za uređenje države.

Ali kako je rekao to su želje, te je na bh. građanima da ove želje i pretvore u stvarnost.

Na predstojećem samitu uz zemlje EU i zemlje Zapadnog Balkana učestvovat će i tri zemlje koje ne spadaju u ove kategorije. To su SAD, Turska i Ruska Federacija.

Ove tri zemlje, kako je rekao ambasador Turske, imaju moć i želju da na pozitivan način doprinesu ovom samitu.

Ambasador Ocak je istakao ulogu međunarodne zajednice u približavanju BiH zemljama EU, kao i u izgradnji smjernica ka postavljenim ciljevima.

Kako je rekao kad je riječ o njegovoj zemlji te smjernice su u bilatelarnim odnosima Turske i BiH, u dobrim odnosima Turske sa zemljama u regionu i njenim vezama sa tim zemljama, te u dobrim odnosima unutar međunarodne zajednice.

To su, dodao je ambasador, neki od načina na koji se može pomoći i pružiti doprinos poziciji BiH.