Milorad Dodik
0

"Turska podržava dogovor u BiH"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je nakon današnjeg razgovora sa ministrom inostranih poslova Turske Ahmetom Davutogluom da Turska podržava dogovor u BiH i njen teritorijalno-politički integritet.

"Turska smatra da je unutrašnji dogovor i dijalog stvar domaćih političkih aktera i da se na taj način jedino mogu tražiti rješenja", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Banjoj Lluci, kome je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

Istakavši da je RS siguran partner u očuvanju mira na prostoru jugoistočne Evrope, Dodik je izrazio uvjerenje da Turska ima namjere da podrži unutrašnji dijalog u BiH, ne favorizujući nikoga.

"To nas ohrabruje da gradimo atmosferu povjerenja, kao i da razvijamo ekonomsku i privrednu saradnju", rekao je Dodik, koji je izrazio zadovoljstvo što je turski ministar danas posjetio RS, te ga pozvao da ponovo dođe u Banjaluku i obrati se intelektualnoj zajednici.

Dodik je poručio da je angažovanje prirednika iz Turske u RS dobrodošlo.

Davutoglu je rekao da je BiH izazov za sve koji žive u regionu i da predstavlja kičmu stabilnosti Balkana.

"Ovdje će saradnja sva tri naroda biti dobra vijest za cijeli svijet. Turska podržava integritet, prosperitet i ekonomski razvoj BiH", rekao je Davutoglu i istakao da je njegova zemlja zainteresovana za realizaciju ekonomskih projekata u BiH.
Govoreći o ustavnim promjenama u BiH, Davutoglu je naglasio da je potrebno provesti odluku suda u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

On je izrazio zadovoljstvo što je danas posjetio Banjaluku, kao i time što ga je predsjednik RS pozvao da održi predavanje u ovom gradu.

Davutoglu, koji boravi u posjeti BiH, prije posjete Banjaluci, razgovarao je u Sarajevu sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predstavnicima više političkih stranaka, a u večernjim satima posjetiće Mostar, gdje će se sastati sa predsjednicima HDZ BiH i HDZ 1990 Draganom Čovićem i Božom Ljubićem.