BiH
0

Turkovićeva odbrana počela iznošenje završnih riječi

Piše: F. Bakić
Zijad Turković (Foto: Arhiv)
Zijad Turković (Foto: Arhiv)
Advokat Fahrija Karkin, koji brani Zijada Turkovića, a koji se tereti za rukovođenje zločinačkom organizacijom koja je počinila više teških krivičnih djela, danas je u Sudu BiH počeo sa iznošenjem svoje završne riječi, tokom koje je Vijeću predložio da njegovog klijenta oslobodi krivnje po svim tačkama optužnice.

"Moja odbrana Zijada Turkovića od početka pa do sinoć je nazivana plivanjem uz maticu, plivanjem uz rijeku. To meni ne smeta. Ali mi smeta kada mi kažu: 'Fahrija, zašto to radiš'. Mi smo dobili optužnicu kada je potvrđena, a uz nju i dokaze. Svi ti dokazi optužbe su provedeni tokom suđenja, a od dokaza koje je predložila odbrana prvooptuženog, izvedeno ih ja samo 10 posto. Kada se mjeri vrijeme potrošeno u ove dvije godine, koliko proces traje, jasno je da je 90 posto vremena potrošeno na dokaze optužbe, a da je odbrana potrošila samo 10 posto. Morali smo svoju odbranu bazirati na masi dokaza optužbe“, kazao je na početku jučerašnjeg ročišta advokat Karkin. Dodao da je Tužilaštvo u ovom slučaju nasjelo na onu narodnu 'drž'te lopova', posebno ako se ima u vidu na koji način su izjave davali Emir Zeković i Isljam Kalender.

Potom se bavio, kako je rekao, karakteristikama ovog procesa, a prva koju je naveo je isključenje javnosti, posebno zaštita lika pokajnika - zaštićenog svjedoka Kalendera.

"Javnost nije mogla da vidi kako se ponaša taj svjedok, kako pogledom traži pomoć kako da odgovori na pitanje. U programu je zaštite svjedoka, a preksinoć sam ga vidio na Dobrinji. Kalender mrzi sve što je Zikino, a počeo je da mrzi i mene, svog bivšeg branioca. Odluku o njegovom imunitetu nismo dobili, dok je nismo zatražili od Vijeća. Kalender je više puta slagao“, tvrdi Karkin.

Advokat je zatim govorio i povredama rada Tužilaštva, za koje je rekao da su imali vrlo nekorektan odnos prema svjedocima, ali i da su krili dokaze što je slučaj sa predajom iskaza Seada Dumanjića kada je od optuženog postao svjedok, potom mijenjanja redoslijeda saslušanja svjedoka, te iskazima koji su pribavljani u inostranstvu.

"Apsolutno bitna povreda je što ovo Vijeće postupa nezakonito nakon što je zatraženo kompletno izuzeće. U dva navrata smo izuzeće tražili i odbijeni smo. Traženo je izuzeće zbog postupanja u predmetu Suada Glavinića za prvo suđenje u pljački Aerodroma, koji je osnova i kostur ovog spisa. Tužilaštvo ga je pokušalo ugurati u ovaj predmet i zatražiti za njega pritvor. Vijeće je razmatralo sporazume o priznanju krivice koje su sklapali ranije optuženi i imalo priliku da izvrši uvid u spis. Smatram da se to nije smjelo raditi. Ovaj sud ima tu praksu, ali ona po meni nije ispravna. Sada čekamo odluku Ustavnog suda“ kazao je Karkin.

Govorio je potom o traženju izuzeća tužilaca Diane Kajmaković i Olega Čavke.

"Moj klijent je 22. 9. 2010. godine saslušavan i imao priliku da da svoju odbranu, dok se nije došlo do situacije kada se pominje ime Nasera Keljmendija. Tada Turković traži da saslušanju pristupi i tužilac Čavka i iznosi da je on primio 30.000 eura da se pokajnik (Kalender) oslobodi za neku tačku optužnice. Činjenica je i da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu vodi istragu o ovoj tvrdnji“, kaže Karkin.

Isključenje Turkovića sa procesa Karkin smatra nezakonitim, a kako kaže, nije uspio izbrojati sva ročišta sa kojih je njegov klijent udaljen. Govorio je još o propagandi i lažima koje su izrečene protiv Zijada i Šejle Turković, ali i njega, dok je tvrdnju Tužilaštva iz završnih riječi da nema olakšavajućih okolnosti ocijenio neargumentovanom.

"Usljed nedostatka dokaza ili što Tužilaštvo nije uspjelo dokazati van svake razumne sumnje djela koja su mom klijentu stavljena na teret, predlažem da se on oslobodi krivice po svakoj tački optužnice", ustvrdio je Karkin na kraju ročišta.

Nastavak suđenje je planiran za sutra, kada će Turkovićeva odbrana nastaviti sa iznošenjem završnih riječi.