Zabrana online klađenja
93

Turčilo: Zabrana pristupa internet stranicama nije demokratska metoda

Piše: T. S.
Doc.dr. Lejla Turčilo
Doc.dr. Lejla Turčilo
Nakon odluke Ministarstva finansija F BiH da se građanima BiH zabrani pristup inozemnim stranicama za online klađenje, mnogi su istakli da je to početak cenzure interneta u BiH. U Ministarstvu, pak, tvrde da je to način da se spriječi odliv sredstava iz BiH, jer građani ne plaćaju porez na takve vrste igara.
Zakonom o Igrama na sreću Federacije BiH zabranjeno je online klađenje. Bh. priređivači igara na sreću ne smiju svojim klijentima omogućavati klađenje putem interneta, a Ministarstvo finansija FBiH je donijelo odluku da se građanima BiH zabrani pristup inozemnim internet stranicama koje omogućavaju klađenje.

S obzirom na to da građani koji se klade putem interneta ne plaćaju porez državi, Ministarstvo finansija je odlučilo zabraniti pristup na nešto više od deset stranica koje omogućavaju online igre na sreću.

"S Poreznom upravom FBiH tražili smo načine kako da riješimo taj problem i zaključili smo da je neophodno zabraniti online klađenje. Novi zakon koji je u proceduri i koji bi mogao biti usvojen do kraja godine omogućavat će online klađenje", kazao je za Klix.ba Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra u Sektoru za poreznu politiku i javne prihode.

Na pitanje da li to smatra cenzurom na internetu i da li je postojao neki drugi način da se uredi ova oblast, Hadžimehanović je odgovorio da oni koji igraju online igre na sreću ne plaćaju porez i da su morale biti poduzete mjere da se to zabrani.

Međutim, mnogi smatraju da je ovakav vid zabrane pristupa stranicama početak internet cenzure u BiH.

"Cenzura bilo kojeg tipa je u suprotnosti sa demokratskim principima i stavom da internet pristup mora biti slobodan. Ukoliko je u pitanju oporezivanje korištenja usluga, zakonodavac mora pronaći način da to uradi, ali uskraćivanje prava na pristup internet sadržaju u bilo kojem obliku ne dolazi u obzir", kazao je Darko Brkan iz Udruženja Zašto ne.



Istog mišljenja je i doc. dr. Lejla Turčilo sa fakulteta Političkih nauka u Sarajevu

"Državne institucije ne bi trebale imati vezu s internetom. Osnovna ideja interneta jeste da suverenitet države ne funkcioniše na internetu. Vidjeli smo i ranije da su zemlje koje su pokušale uplitanje u funkcionisanje na internetu proglašene nedemokratskim. Naravno, posve je uredu zabrana pristupa stranicama zbog kojih podliježete zakonskim kaznama, npr. stranicama za pedofiliju ili kriminal, ali online klađenje nije zakonski kažnjivo i ovakav vid zabrane ne spada u demokratske metode", kazala je Turčilo.

Podsjetimo, prema Prijedlogu zakona o igrama na sreću BiH, lutrije, sportske kladionice te automat-klubovi uvest će otvorenu on-line mrežu koja će biti povezana s Poreznom upravom, odnosno sa serverom Uprave za igre na sreću.

Na taj način bi bili uspostavljeni sistemski nadzor i kontrola cjelokupnog ostvarenog prometa te stvoreni uvjeti za povećanje prihoda u budžetu, koji bi se ubirali od priređivanja igara na sreću po osnovu naknada.