Kondić i ostali
0

Tuga nad Ključem

FENA
Dajući iskaz u korist Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Ključu, za koje su optuženi Vinko Kondić i Boško Lukić, Safet Muratagić kazao je danas da su optuženi bili članovi Kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS) u Ključu koji je "držao sve pod kontrolom".
  • Krizni štab je bio u funkciji zaštite srpskog naroda i on je držao sve pod kontrolom. Njega je formirao SDS 1991. i članovi su, između ostalih, bili Vinko Kondić kao načelnik policije i Boško Lukić u ime Teritorijalne odbrane (TO) - rekao je Muratagić, koji je do kraja maja 1992. bio referent za organizacijske i mobilizacijske poslove u Štabu TO u Ključu.

Kondić i Lukić se zajedno s Markom Adamovićem terete za organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tokom 1991. i 1992. na području Ključa.

U optužnicama stoji da su Lukić i Adamović tokom 1992. zajedno s drugim članovima Kriznog štaba "planirali, pripremili, pokrenuli, pomagali i učestovovali" u progonu nesrpskog stanovništva.

Kondić je bio, između ostalog, načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ, Lukić komandant Štaba TO općine Ključ i Adamović komandant Komande odbrane grada Ključa.

Sva trojica bili su članovi Kriznog štaba općine Ključ i Komande odbrane grada.

  • Duško Petrović je bio komandant Štaba TO Ključ sve do kraja 1991., kada je na njegovo mjesto postavljen Boško Lukić. On je mene i još dvojicu pripadnika TO 27. maja 1992. pozvao u kancelariju i kazao da idemo kućama. Tada su već svi muslimani otišli iz Štaba u kojem se primijetila nacionalna netrpeljivost - rekao je Muratagić.

Svjedok je dalje dodao da je Lukić provodio odluke Kriznog štaba i SDS-a te da "pretpostavlja" da je Krizni štab djelovao sve do "odlaska muslimana iz Ključa".

U "martu ili aprilu 1992.", kako je kazao Muratagić, u Ključ su došle "Crvene beretke", koje je, kako pretpostavlja, pozvao Krizni štab.

  • Većina odluka donošena je na nivou SDS-a i Kriznog štaba, o čemu mi nismo ništa znali. Ingerencije nad Crvenim beretkama je imala TO u čijoj zgradi su i boravile, a mislim da su inače bile specijalne policijske snage - istakao je Muratagić.

Govoreći o stanju u Ključu pred izbijanje sukoba, Muratagić je kazao da je evidentirano nekoliko ubistava tokom 1991. i 1992. te da je on napustio taj grad nakon što je svoju imovinu ostavio Republici Srpskoj.

  • U zraku se primijetilo da se nešto dešava, bila je u tuga nad Ključem. Krizni štab je organizirao konvoje i morali smo ići u općinu i policiju po potvrdu za izlazak koju smo dobivali nakon što bi pokretnu i nepokretnu imovinu ostavili Republici Srpskoj - kazao je Muratagić.

Svjedok je pojasnio da je sve do oktobra 1992., kada je otišao iz Ključa, boravio u "kućnom pritvoru".

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 26. augusta, javio je Birn - Justice Report.