BiH
0

Tufekdžić osporava regularnost proceduralnog puta budžeta

FENA
Jasenko Tufekdžić (Stranka demokratske akcije), bošnjački delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta, osporava na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu regularnost proceduralnog puta Prijedloga budžeta FBiH za iduću godinu.

On problematizira što Prijedlog budžeta nije razmatrala i utvrdila Vlada FBiH, nego ga je u parlamentarnu proceduru samostalno uputio premijer Nermin Nikšić.

Delegat Aner Žuljević (Socijaldemokratska partija BiH) kazao je da je premijer iskoristio u ovom slučaju neosporne zakonske i ustavne ovlasti.

Kratko se obratio i premijer Nikšić.

Ako se delegati danas ne izjasne o budžetu, može biti donesena odluka o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca iduće godine, ali to bi značilo neispunjavanje uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) te izostanak oko 140 miliona u budžetu od druge tranše stand-by aranžmana te od pomoći Evropske komisije, upozorio je.

Činjenicu da je Prijedlog budžeta FBiH za iduću godinu u parlamentarnu proceduru uputio samostalno, premijer Nikšić je na nedavnoj pres-konferenciji objasnio time što sjednica Vlade, na kojoj je trebalo razmotriti budžet, nije održana krajem novembra, jer na to zasjedanje nije došlo osam ministara, inače članova SDA.

Premijerov Prijedlog budžeta, zajedno s Prijedlogom zakona o izvršenju (budžeta), u najavljenom je dnevnom redu sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu.

Oba navedena akta odobrio je jučer Predstavnički dom.

Ako to danas učini i Dom naroda, bit će ispunjen posljednji uslov da Federaciji bude doznačena naredna tranša od stand-by aranžmana s MMF-om.