BiH
0

TU BiH: 2005. bi mogla biti najbolja poslijeratna turistička godina

NINA
Mostar ove godine bilježi rekordnu posjećenost
Mostar ove godine bilježi rekordnu posjećenost
Iakao su dvije trećine ove turističke sezone prošle, samo je Turistička zajednice Kantona Sarajevo sabrala rezultate za ovo razdoblje, dok ostala područja FBiH i RS-a još uvijek ne raspolažu relevantnim podacima.

Podaci za prvih sedam mjeseci za KS nisu posebno upečatljivi, ali ipak pokazuju da se može prognozirati da će ovogodišnja turistička sezona biti nešto uspješnija nego u protekloj godini i da nastavlja uzlaznu putanju, saopšteno je iz Turističkog udruženja (TU) u BiH.

U saopštenju se navodi da je u BiH u razdoblju januar - juli ove u odnosu na prethodnu godinu bilo manje domaćih turista, i gotovo 11 posto više stranih. U FBiH to povećanje iznosi gotovo 14 posto u broju dolazaka stranih turista.

Ukupne rezultate za Bosnu i Hercegovinu osjetno umanjuju procentualni "minusi" zbog loših vremenskih prilika (nedostatak snijega) u samom početku zimske sezone, te i stagniranje ili pad prometa po pojedinim statističkim kategorijama u Brčko Distriktu i u RS-u.

U Kantonu Sarajevo stranih turista je u augustu u odnosu na isti mjesec prošle godine bilo više za 21,44 posto, dok se broj ukupnih noćenja u istom mjesecu povećao za 28,30 posto. Usporedni podaci za razdoblje januar – juni ove u odnosu na prošlu godinu pokazuju povećanje broja i domaćih i stranih posjeta za oko 19 posto na ovom turističkom području.

Neslužbeni pokazatelji daju povoda blagom optimizmu. U prilog tome ide činjenica da Mostar bilježi rekordnu posjećenost, Međugorje je standardno dobro posjećeno, Kupres napreduje, ali i neke druge mikrodestinacije bilježe ozbiljnije rezultate. U slučaju da se ne dogodi nešto nepredviđeno, ovo bi mogla biti najbolja poslijeratna turistička godina, navodi se u saopštenju.