BiH
0

Trojica članova SDP-a u vladi Brčkog podnijeli ostavke

FENA
Brčko
Brčko
Zekerijah Osmić, Ermin Džindić i Slavko Matanović, članovi brčanske Vlade iz stranke SDP-a, podnijeli su danas ostavke na mjesta šefova odjela u Vladi. Tekst ostavke, koji je identičan za svu trojicu, prenosimo u cjelosti.

"Polazeći od toga da sam položio zakletvu u Skupštini Brčko distrikta BiH u kojoj sam se obavezao štititi interese Brčko distrikta BiH, bio sam jedan od podnositelja kaznene prijave protiv osam članova Vlade Brčko distrikta BiH koji su na 63. vanrednoj sjednici donijeli po meni spornu Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava iz sredstava odobrenih Odlukom o usvajanju amandmana na budžet Brčko distrikta BiH za 2012. godinu na ime naknade šteta nastalih na poljoprivrednim kulturama prouzrokovanih sušom i ledom u 2011. godini i ledom u aprilu i junu 2012. godine.

S obzirom na to da je današnja, 153. redovita sjednica Vlade prekinuta zbog napuštanja nekoliko članova Vlade uz obrazloženje da ne žele sudjelovati u radu Vlade zajedno sa podnositeljima kaznenih prijava protiv njih, te da je prilikom zaključenja prekinute 153. redovne sjednice gradonačelnik dr. sc. Miroslav Gavrić rekao da će razmotriti primjenu članka 31. stavak (2) Zakona o Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, tj. smjeni članova vlade, smatram da je moja ostavka, iako iznuđena, jedino ispravan moralni čin", stoji u obrazloženjma spomentih ostavki.