BiH
0

Tri godine od smrti Benjamina Filipovića

Sarajevo-x.com
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je u prisustvu porodice, položila cvijeće na posljednje počivalište sarajevskog i bosanskohercegovakog reditelja Benjamina Filipovića, koji nas je napustio prije tri godine u 45. godini života.

Ovaj istaknuti bosanskohercegovački filmski radnik, režiser i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu filmsku režiju je diplomirao na FAMU u Pragu. Film "Plus, minus - jedan" donio mu je Veliku zlatnu medalju Beograda na festivalu kratkog metra i posebnu nagradu žirija na studentskom festivalu u Karlovim Varima. Uslijedila su dva kratka filma "Čežnja za Buenos Airesom" i "Mirna". Njegov prvi dugometražni igrani film "Praznik u Sarajevu" iz 1991.godine smatra se jednim od posljednjih uspješnih jugoslavenskih filmova za koji je dobio brojne nagrade u zemlji i inozemstvu i koji je svrstan u deset najgledanijih filmova svih vremena u BiH.

U isto vrijeme za sarajevsku televiziju režirao je jednu od najpopularnijih TV serija "Top lista nadrealista”. Nastavio je režirati i tokom rata, kada je i nastao kultni film "Mizaldo - kraj teatra", koji je premijerno prikazan na festivalu u Berlinu 1994. godine, a nakon čega je uslijedila duga lista festivala na kojoj se našao i festival na Paliću. Za TV OBN, čiji je jedan od osnivača, režirao je kratki film "Super dobra ideja", koji mu je 1997. godine donio nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barseloni.

"Dobro uštimani mrtvaci" je treći igrani film Benjamin Filipovića, koji je bio i stalni član Evropske filmske akademije, predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH kao i Društva filmskih i TV reditelja Njemačke.

Odgovarajući svojevremno na novinarsko pitanje, po čemu misli da bi ga ljudi trebali pamtiti, Filipović je odgovorio: ”Po dobrom, po tome što se u životu trudim ne činiti zlo drugim ljudima i biti normalan. Znaš kako je u Sarajevu, plati pivu ljudima. Neki će me vjerovatno pamtiti po mom nosu, a neki će me možda pamtiti po ovih par filmova”.