Obilježena godišnjica u Zenici
1

Treći korpus Armije RBiH danas slavi svoj 20. rođendan

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Povodom dvije decenije od formiranja 3. korpusa Armije RBiH danas je održan niz manifestacija u kojima su članovi jedinica iz 3. korpusa, predstavnici boračkih organizacija i institucija vlasti i drugi obilježili dan formiranja korpusa.

U Bosanskom narodnom pozorištu održana je svečana akademija na kojoj je prikazan film o 3. korpusu ARBiH, te su dodijeljena priznanja komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Rasimu Deliću koje je preuzeo njegov sin.

Dodijeljena su priznanja i ratnim komandantima korpusa, rahmetli Mehmedu Alagiću, čije je priznanje preuzela njegova supruga, te priznanja Enveru Hadžihasanoviću i Sakibu Mahmulju.

Jasmina Džafić je kćerka šehida, a danas se obratila svim prisutnima u velikoj sali BNP u Zenici gdje je naglasila da šehidske porodice ne trebaju biti zaboravljene, niti ih se treba sjećati samo na ovakvim skupovima.

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Ekrem Tuka u današnjem obraćanju istaknuo je da će se nastaviti borba za prava boračke populacije.

"Svim pripadnicima čestitam 20. godišnjicu i zahvaljujem što su se odazvali. O 3. korpusu pored ovih generala i komandanata ne usuđujem se pričati, ali moram reći da sam ponosan što sam bio pripadnik ovog korpusa. Mi smo u ratu uspjeli da se izborimo za slobodu našeg naroda i Bosne i Hercegovine, a ja obećavam da ćemo nastaviti u miru našu borbu i egzistenciju za status naše boračke populacije", izjavio je Tuka u svome izlaganju.

Nakon svečane akademije uslijedilo je druženje i zakuska u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, a u okviru obilježavanja 20. godišnjice od formiranja 3. korpusa, položeno je i cvijeće na spomen-obilježjima u Zenici, te je održana promocija knjige "Na razmeđu milenija", autora brigadira mr. Hasiba Mušinbegovića.