Saradnja Općina
0

Općina Stari Grad izdvaja 10.000 KM za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade u Bužimu

G. M.
Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić potpisali su danas ugovor o izdvajanju sredstava za sufinansiranje izgradnje Muzeja 505. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine u Bužimu, prema kojem će iz budžeta Općine Stari Grad biti izdvojeno 10.000 KM za sufinansiranje projekta.

Krajem prošle godine načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić obratio se pismom namjere načelniku Ibrahimu Hadžibajriću u kojem je predstavio ovaj značajni projekat i predložio finansijsku podršku.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić naložio je da se u budžetu za ovu godinu planiraju sredstva za sufinansiranje projekta, a današnjim dolaskom načelnika Nanića u Općinu Stari Grad i potpisivanjem ugovora ta saradnja je ozvaničena.

Muzej će podsjećati na sve ratne zasluge ove brigade, njenog čuvenog komandanta, generala Izeta Nanića, kao i sve poginule borce i pripadnike Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, koji su položili svoje živote braneći našu domovinu. Kamen temeljac za muzej položen je u augustu prošle godine.

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Hadžibajrić je otkrio da je o ovom projektu razgovarao još 2018. godine.

"Prilikom moje posjete Bužimu prije četiri godine, obećao sam svom tadašnjem domaćinu, sadašnjem načelniku Općine Bužim Mersudinu Naniću, da će Općina Stari Grad podržati izgradnju Muzeja 505. viteške brigade kada krenu konkretne projektne aktivnosti. Uvijek ćemo biti uz ovakve projekte jer ne dozvoljavamo da naša prošlost bude zaboravljena", poručio je načelnik Hadžibajrić.

"Nikada ne smijemo zaboraviti da je Bužim herojski grad koji je u toku agresije osvjetlao obraz BiH, Armije BiH i spriječili su agresora u nakanama da taj dio BiH bude pokoren. Sufinansiranje izgradnje muzeja je samo jedan mali doprinos, ako bude trebalo Općina Stari Grad spremna je pružiti i dodatnu pomoć ovom projektu", poručio je načelnik Hadžibajrić.

Načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić se zahvalio Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću na podršci i prepoznavanju ove inicijative, te je pojasnio pojedinosti projekta.

"Ovaj muzejski kompleks bit će smješten iznad turbeta našeg generala Izeta Nanića. Ukupna vrijednost investicije je dva miliona konvertibilnih maraka. Veći dio sredstava smo obezbijedili zahvaljujući našim sredstvima, te vladama Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH", rekao je načelnik Nanić.

Kao razlog slanja inicijativa za finansiranje ovog projekta ostalim institucijama u BiH, načelnik Nanić je naveo posebnu simboliku

"Željeli smo znati da institucije ove države stoje iza časne, viteške i herojske borbe Armije RBiH, Petog korpusa i 505. viteške brigade. Mi smo našu državu branili i odbranili od agresora. Želimo da sjećanja iz tih vremena prenesemo na generacije koje dolaze", poručio je načelnik Nanić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad i u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Vedad Deljković, koji je svesrdno podržao ovu inicijativu i doprinio da bude prihvaćena i u Gradskom vijeću.

"Zahvaljujem se načelniku Hadžibajriću što je odmah pokazao spremnost da podrži ovaj prevažni projekat za našu državu. Svaki građanin mora znati zaslugu Bužima, Bužim je srce Bosne i Hercegovine. Bila mi je čast da mogu doprinijeti realizaciji ovog projekta i zbog toga sam jako ponosan", zaključio je vijećnik Deljković.