Prvi krug podjele vlasti
0

Travnik: Postignut načelan dogovor o formiranju Vlade SBK

FENA
Danas je u zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) održan sastanak između kantonalnih predsjednika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a na kojemu je postignut načelan dogovor o formiranju nove vlade u tom kantonu.

Nakon sedam sati razgovora riješen je, kako su kazali čelnici spomenutih stranaka, prvi krug podjele vlasti, odnosno pitanja premijera, ministarstava i predsjednika Skupštine SBŽ-a. Nova Vlada trebala bi biti formirana do konca idućega tjedna.

"Danas je postignut dogovor tri bloka, odnosno četiri stranke o novoj vladi. Dogovor je postignut o prvom dijelu, odnosno ešalonu. Dakle, premijer, osam ministarstava, predsjedavajući Skupštine SBŽ-a i Šumsko-privredno društvo.

SDA je dobila premijera, ministarstvo privrede i Šumsko-privredno društvo. Predsjedavajući će biti svakako iz reda hrvatskog naroda. U sljedećih 20 dana trebala bi biti dogovorena podjela za funkcije u drugom ešalonu, a postignut je i dogovor da se u sljedećij sedmici formira vlada", izjavio je za Fenu Salko Selman predsjednik srednjobosanskog Kantonalnog odbora SDA.

"Četiri su stranke u pregovorima, svi imamo svoje zahtjeve i mišljenja sam kako smo danas dosta toga uradili te da bi sljedeće sedmice mogla biti formirana vlada. Ipak, formiranje vlade uvjetovat će sasvim sigurno i raspodjela pozicija kada je u pitanju i drugi dio, prije svega fondovi, agencije. Danas nismo postigli dogovor oko toga dijela, ali ćemo ovih dana svi imati sastanke stranačkih tijela i ja se iskreno nadam kako će se dogovor postići i da će vlada biti formirana već iduće sedmice", rekla je u izjavi za Fenu Slavica Josipović, predsjednica Kantonalnog odbora HDZ-a 1990.

"Optimizam je prisutan zbog toga što je u načelu dogovorena struktura vlade, a ostalo je da se riješi drugi ešalon vlasti. Na pragu smo konačnog dogovora i ne vidim razloga da već iduće sedmice ne bude završeno formiranje vlade. O ministarstvima ne bih govorio. Dogovor je da ćemo prvo izvijestiti stranačka tijela, pa onda izlaziti u javnost s detaljima", izjavio je Senad Selimović, dopredsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH.

"Optimistična sam. Građani Srednjobosanskog kantona zaslužuju imati vladu i na nama je velika odgovornost da napokon postignemo dogovor. Sad smo vrlo blizu postizanju dogovora o raspodjeli po svim razinama vlasti. Vladu smo dogovorili, kao i predsjedavajućeg Skupštine i premijera, a ostalo je još riješiti pitanje fondova i uprava, oko čega još trebamo postići konsenzus.

Vjerujem da će ove četiri stranke sljedeće sedmice izići pred Skupštinu s prijedlogom nove vlade i prisupiti njezinu formiranju", rekla je u izjavi za Fenu Lidija Bradara, predsjednica kantonalnog odbora HDZ-a BiH.