BiH
83

Tradicija kreševskih kovača: Mladić koji nije znao potkovati jaje nije se mogao oženiti

Piše: A. Dž.
Kreševski kovači nadaleko su poznati po svom umijeću, a jedan od onih koji i danas čuva kovačku tradiciju je Stjepan Biletić, majstor u potkivanju jaja.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na Sajmu turizma u Centru Skenderija štand za kojim sjedi Blietić jedan je od onih koji privlače najveću pažnju. Vidjeti nekoga kako potkiva jaja nije uobičajeno u Sarajevu, no ne za i kreševski kraj gdje ta tradicija živi stoljećima.

Međutim, i u ovom gradu sve je manje onih koji se žele time baviti. Kako kaže Biletić, kovački zanat izumire.

"Tome su doprinijele mašine koje su ušle u rad, ali i loša privatizacija", kaže naš sagovornik.

I nezainteresiranost mladih da nastave tradiciju svojih predaka jedan je od razloga zašto je u Kreševu sve manje kovača.

"Nekada smo imali srednju školu gdje su izučavani zanati, no ni toga više nema. Samo rijetki kuju danas", kaže Biletić, bivši učitelj koji se ovim poslom počeo baviti 80-ih godina prošlog stoljeća.

Krenulo je kao hobi, a kasnije je preraslo u ljubav i dodatni izvor prihoda. Mada, kako kaže, sve je manje zainteresiranih za kupovinu njegovih proizvoda.

"Njima je skupo, a meni jeftino. Nemaju ljudi novca", dodaje.

Da bi se potkovalo jedno jaje, pored umijeća je potrebno strpljenje i znanje.

"Niz je stvari koje treba znati uraditi. Od oblikovanja potkovice i izlivanja do dorade i drugih stvari koje treba uraditi da se dobije potkovica, jer za svako jaje treba drugačija potkovica. Svako jaje je unikat", kaže Biletić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Koliko je tradicija potkivanja jaja sastavni dio Kreševa govori i legenda koja kaže da je mladić koji se osposobio za izradu kovačkih proizvoda, sposoban i za osnivanje porodice.

"On bi jaje stavljao na prozor, a djevojke koje bi to vidjele znale su da je sposoban da oformi porodicu", govori Biletić.

Nada se da će zanat u njegovoj kovačnici nastaviti unuk koji pokazuje interes za ovim poslom, ali i unuka koja već radi sa Stjepanom.