Banjalučka analitičarka
50

Topić: Dodik je možda povukao ručnu, ali je pobjednik jer nakon galame dobija nagradu

S. M.
Politička analitičarka Tanja Topić komentarisala je jučerašnji dogovor predstavnika Trojke, HDZ-a i SNSD-a postignut na sastanku u Sarajevu rekavši da se čini da je Dodik povukao ručnu, ali da iz neke perpsektive on opet izgleda kao pobjednik nakon galame koju je uzrokovao.

Topić je istakla da je dosta skeptična prema dogovoru koji su jučer postigli predstavnici Trojke, SNSD-a i HDZ-a.

"Čini mi se da je on postignut uz snažan pritisak koji se odvijao ispod radara, daleko od očiju javnosti. U konačnici možemo reći da su se dogovorili da će se dogovoriti. Postoji nekoliko logičkih grešaka, pri čemu je jedna da predsjedavajuća Vijeća ministara kao izvršna vlast zakazuje sjednicu Parlamentarne skupštine BiH i maltene utvrđuje dnevni red", rekla je Topić.

Druga stvar je, ističe Topić, da u Bosni i Hercegovini ne postoje institucije, već da je sve u rukama stranačkih lidera.

"Otvoren je prostor za nove sumnje, jer ne znamo šta su dogovorili. Očito se forsira evropski put. Ovaj model funkcionisanja BiH po principu kriza ne daje optimizam. Svaki put dođemo do zatezanja omče oko vrata i državi i građanima BiH, a onda se u zadnjoj sekundi povuče ručna, umire se strasti, zavlada tišina, ali samo zakratko do sljedeće nove krize", kazala je Topić.

Istakla je da je dodatna nelogičnost najava da će se popuniti upražnjena mjesta u Ustavnom sudu BiH.

"Ali, nismo ništa čuli šta sa spornim zakonima koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, koji su objavljeni u Službenom glasniku, koji govori da se odluke Ustavnog suda neće primjenjivati na teritoriju RS-a. Puno je nejasnoća, što ostavlja dosta prostora za sumnju", rekla je Topić.

U kontekstu politike Dodika, Topić je kazala da njegov jučerašnji potez predstavlja povlačenje ručne, ali u konačnici pobjedu.

"Ublažava svoje krute stavove, reklo bi se povlači ručnu. Puno je pomirljiviji. Sama činjenica da je rekao da se ta galama utiša. Mogu reći da je iz te perspektive on opet pobjednik jer je pokazao da može galamiti, ucjenjivati, ići do kraja, da dosegne crvenu liniju, i ondje gdje ga zapravo neki optužuju da je napravio udar na ustavni poredak BiH on negdje dobija nagradu za takvu politiku", kazala je Topić.

Za Trojku ističe da djeluje veoma neuvjerljivo, jer se u javnosti stiče utisak da su dosta popustljivi i da idu niz dlaku politici koja je glasna, buntovna i koja "lupa šakom od sto".

"Oni to pravdaju i pakuju u tu drugu sliku politike koja je spremna na neku vrstu kompromisa. Meni se čini da čine puno, puno, ustupaka. Ne znam šta će na kraju biti cijena toliko ustupaka", smatra Topić.

S druge strane HDZ je stvorio sliku u javnosti da je proevropski nastrojen.

"Ali, nigdje ne nastupaju u smislu kritikovanja onih poteza svojih koalicionih partnera koji su suštinski antievropski. Nismo čuli nijedan glas protiv kriminalizacije klevete, što je protivno evropskim vrijednostima. Ona takvim stavovima daju prešutnu saglasnost za antievropske poteze svojih partnera, što je paradoksalna pozicija", rekla je Topić.