Upozorenje vlasnicima kafića
0

Tokom SFF-a poštujte zakone i nabavite dozvole

Klix.ba
Direkcija Sarajevo Film Festivala, Grad Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Općina Stari Grad, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo i Općina Novi Grad su javnim pozivom podsjetili vlasnike i korisnike ugostiteljskih i drugih privrednih objekata, koji se nalaze na lokalitetu održavanja 18. Sarajevo Film Festivala, da se pridržavaju važećih zakonskih odredbi koje se odnose na njihov rad.

Oni su pozvali sve vlasnike i korisnike ugostiteljskih i drugih privrednih objekata da pravovremeno pribave odgovarajuća rješenja izdata od nadležnih općinskih i kantonalnih organa, a prije svega Rješenje - odobrenje za rad, Rješenje - odobrenje o zauzimanju (korištenju) javne površine, Rješenje o produženju radnog vremena (ukoliko rade izvan zakonski predviđenog radnog vremena na području pojedine općine).

"Posebno ističemo da je korištenje akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima dozvoljeno samo ukoliko isti posjeduju elektronski regulator (ograničivač nivoa zvuka), reguliran na dozvoljeni nivo buke i stručno mišljenje pravne osobe ovlaštene za mjerenje buke", navodi se u pozivu koji je stigao i na našu adresu.

Oni mole sve prethodno navedene da se pridržavaju zakonskih odredbi vezanih za održavanje javnog reda i mira, a naročito onih koji ograničavaju prodaju i konzumiranje alkoholnih pića.

"Neodgovorni vlasnici i korisnici ugostiteljskih i drugih privrednih objekata, korisnici ljetnih bašti i drugih ugostiteljsko-zabavnih sadržaja, nepoštivanjem važećih zakonskih odredbi, te neovlaštenim zauzimanjem javne površine i reprodukcijom preglasne muzike, ometaju i ugrožavaju normalno funkcionisanje zvaničnih festivalskih programa i normalnu komunikaciju na zvaničnim festivalskim lokacijama.

Ovim putem obavještavamo da će svi ugostiteljski i drugi privredni subjekti, koji se nalaze u neposrednoj blizini zvaničnih festivalskih lokacija, prije i tokom održavanja ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, biti predmet povećanog inspekcijskog nadzora pripadnika kantonalnih i općinskih inspekcija te MUP-a Kantona Sarajevo, svi prekršioci će biti sankcionisani, a nelegalni ugostiteljski inventar uklonjen.

Tokom Sarajevo Film Festivala, glavni grad Bosne i Hercegovine posjeti veliki broj stranih gostiju, predstavnika medija, turista i zvaničnih delegacija drugih zemalja od nivoa gradonačelnika do nivoa predsjednika država i vlada, pa dodatno napominjemo vlasnike da ljetne bašte i ugostiteljske objekte te prostore oko njih redovno čiste i održavaju u urednom stanju", navodi se u pozivu.