Uoči 9. januara
112

Tokić: Vučićeva politika liči na srbijansku politiku iz 90-ih godina

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Danas su predstavnici Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu održali press konferenciju povodom obilježavanja Dana sjećanja na početak genocida nad Bošnjacima '92.-'95.

Osim što je upriličena konferencija za novinare, prisutni su također mogli obići i stalnu postavku Muzeja i nakratko se upoznati o djelovanju ove institucije.

"Mi smo na vrijeme uočili šta nam se sprema i krenuli smo u neki vid vojne organizacije. Međutim, prije svega je važno napomenuti da je bošnjački narod uvijek bio za koegzistenciju i suživot, a nama su stalno pokušavali oduzeti ime, jezik, književnost i drugo. To se odnosi kako na staru tako i na novu Jugoslaviju. Iako nikada nismo priznavani, mi smo uvijek bili gradivna komponenta u društvu. Bošnjački narod mora biti garant stabilnosti i svakog drugog napretka države i treba uvijek biti na braniku države uz uvažavanje svih drugih naroda i građana BiH", naveo je Amir Oruč u ime Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost.

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost, najprije se zahvalio predstavnicima Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida koji rade na očuvanju sjećanja na minula ratna dešavanja na prostoru BiH.

"Mi smo pred 9. januarom. To je datum kada je i ozvaničen početak agresije na suverenu državu BiH. Mi se ovom prilikom zavjetujemo našim neprijateljima da više nikad neće biti u prilici da nam čine nepravdu koju su nam činili proteklih decenija pa i stoljeća u kontinuitetu. Velikosrpska politika predvođena Miloševićem, Karadžićem i Mladićem detaljno je planirala genocid i velika razaranja, a ni današnja politika susjeda nije ništa bolja", kazao je Sejfudin Tokić.

Kako je dodao Tokić, sutra će u okviru centralne manifestacije "Dan sjećanja na početak genocida nad Bošnjacima '92.-'95." biti upriličena izlaganja brojnih časnika i vojnog atašea naše države, a posebno je istakao kako trenutna srbijanska politika na čelu s Aleksandrom Vučićem liči na srbijansku politiku iz 90-ih godina prošlog stoljeća.