BiH
28

Tokić: Rezultati popisa stanovništva će odrediti sudbinu Bošnjaka

FENA
Sejfudin Tokić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sejfudin Tokić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom završnih priprema za popis stanovništva u BiH predsjednik Bošnjačkog pokreta i koordinator koalicije "Bitno je biti Bošnjak" Sejfudin Tokić navodi da će rezultati popisa stanovništva u oktobru dugoročno odrediti sudbinu bošnjačkog naroda i BiH.

"Država BiH godinama je suočena sa sistematskim blokiranjima njenih institucija i otvorenim zagovaranjem njene teritorijalne podjele, po istoj matrici politika Miloševića, Karadžića, Mladića i drugih", navodi Tokić u saopćenju za javnost.

Tokić dodaje da je u dosadašnjim aktivnostima Koalicije "Bitno je biti Bošnjak" organizovano više od stotinu tribina, okruglih stolova, pres-konferencija i razgovora posvećenih popisu stanovništva te da iskustva jasno pokazuju da su pripadnici bošnjačkog naroda podvrgnuti kontinuiranoj sistematskoj kampanji negiranja nacionalnog identiteta i identiteta bosanskog jezika i stvaranju lažnih dilema i pokušaja zbunjivanja.

"U ovakve aktivnosti neke strane fondacije i ambasade te organizacije iz susjednih i drugih država potrošile su više od milion maraka. I pored toga, pripadnici bošnjačkog naroda u ovaj proces ulaze svjesniji svoga identiteta više nego ikada u svojoj novijoj historiji", navodi Tokić.