BiH
0

Tirak: Korekcija cijena hljeba tamo gdje je poskupio

FENA
Stanje na tržištu pšenice u Federaciji se smiruje, a iduće sedmice Federalna uprava za inspekcijske poslove otpočet će i stabilizaciju cijena hljeba u Srednjobosanskom kantonu i drugim mjestima gdje je došlo do povećanja cijene, rekao je danas u Sarajevu direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak.

On je istaknuo da će inspekcijski organi cijeli naredni mjesec, posebno u Srednjobosanskom kantonu, vršiti kontrolu pekara, te da neće dozvoliti da 15.000 tona pšenice koja bude prodana pekarima po programu mjera Vlade FBiH budu iskorištene za šverc.

"Danas smo saznali da je u Bosanskopodrinjskom kantonu pojačan šverc brašnom i namjerevam odmah poslati dopis tamošnjoj graničnoj policiji kako bi se te radnje zaustavile", rekao je Tirak.

On je dodao kako inspektori u dva do tri kantona u FBiH imaju namjeru tamošnje pekare prijaviti Konkurencijskom vijeću BiH zbog pokušaja da se dogovore o jednobraznom povećanju cijene hljeba ili proizvodnji mimo standarda.

Tirak je naglasio da će Federalna uprava za inspekcijske poslove naredne sedmice na više uzoraka otpočeti i laboratorijsku analizu porijekla brašna i da će prvi rezultati biti prezentirani javnosti za oko 15 dana, dodavši kako je namjera Uprave da konstantno kontrolira kod pekara i markice za brašno.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove je pojasnio novinarima da će za brašno iz federalnih robnih rezervi u narednom periodu moći konkurirati i tzv. mali pekari, podsjetivši predstavnike medija da se u FBiH godišnje troši od 180 do 200 hiljada tona pšenice, odnosno od 140 do 150 hiljada tona brašna.