BiH
89

Tihić: SDP nikada više neće biti vodeća stranka, DF nema kapacitet

Klix.ba
Sulejman Tihić (Foto: Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: Klix.ba)
Komentirajući nedavnu izjavu predsjednika SDP-a i ministra inozemnih poslova BiH Zlatka Lagumdžije da će SDP biti stranka koja će osvojiti najveći broj glasova na narednim izborima, predsjednik SDA Sulejman Tihić, večeras je za FTV izjavio da "SDP nikada više neće biti ni druga stranka po rezultatima, kamoli prva".

"Šta je alternativa SDA-u? Došao je SDP sa jednom plejadom kadrova koji znaju samo kritikovati i napadati, a ne znaju ništa raditi. Isto je tako i sa Demokratskom frontom. Uz uvažavanje gospodina Željka Komšića i drugih ljudi u toj stranci, nemaju oni kapaciteta", izjavio je Tihić.

Na konstataciju novinarke Duške Jurišić da se i Lagumdžija u svojoj izjavi FTV-u nedavno obrušio na Komšića, Tihić je kazao da to nije tako.

"Kažem da poštujem Komšića. Međutim, kada pogledamo rukovodstvo... Oni mogu biti desna ili lijeva ruka vodećoj stranci, ali nije realno očekivati da nakon izbora budu vodeća stranka", rekao je Tihić.

Tihić kaže da je uvjeren da će SDA biti stranka sa najviše glasova na narednim izborima, na državnom nivou će praviti vlast sa onim ko dobije najviše glasova od stranaka sa srpskim prefiksom, odnosno sa hrvatskim. U FBiH će SDA-u, kaže Tihić, biti potreban koalicioni partner, a to će zavisiti od broja glasova koje će taj partner dobiti.

"Ne znam ko će to biti. Možda bude iznenađenje na izborima", dodao je Tihić.

Kaže kako ne želi prognozirati kakva će biti pozicija stranke Fahrudina Radončića, SBB-a, jer se kladio s njim ranije, pa izgubio opkladu.

"Ne mogu ništa reći tu, samo to da će nam biti partneri oni koji osvoje najviše glasova. To nije neophodno samo zbog federalne vlasti, već i državne", dodao je Tihić.

Na kraju je pohvalio uspjeh nogometne reprezentacije BiH i rekao da zadnjih deset minuta utakmice BiH-Litvanija nije mogao gledati zbog prevelikog uzbuđenja koje šteti njegovom zdravlju.