BiH
0

Lagumdžija: Bit ćemo partija broj jedan na Opštim izborima

Klix.ba
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija gostovao je večeras u emisiji "Pošteno" na Federalnoj televiziji koju uređuje i vodi Duška Jurišić. Lagumdžija je govorio o predstojećem sastanku lidera stranaka u Briselu, Elektroprenosu, očekivanjima od Opštih izbora naredne godine kada će, kako je kazao, biti partija broj jedan u BiH.

Uoči nastavka sastanka lidera bh. stranaka u Briselu 10. oktobra, Lagumdžija je kazao da to nije posljednja šansa za rješenje presude "Sejdić-Finci", ali dodao da je to do sada najveća prilika za bh. politiku. On je također kazao da će se zalagati za ukidanje kantona, a ušteđeni novac od administracije usmjeriti ka razvojnim programima.

Delegacije SNSD-a i SDP-a, koje su predvodili lideri stranaka Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija, prije dva dana usaglasile su u Sarajevu tekst prijedloga zakona o državnoj i vojnoj imovini i prijedloga zakona o Elektroprenosu BiH.

Lagumdžija je izjavio da je gradnja hdirocentrale u slivu srednje Drine projekat vijeka u kojem će učestvovati Elektroprivrede FBiH i RS-a zajedno sa Elektroprivredom Republike Srbije. U ovom projektu će učetvovati i talijanski investitori.

"Zašto je ovo kapitalna investicija i projekt vijeka? Zato što se danas struja izvozi od 45 do 50 eura po megavatu. Talijanski dolazak podrazumijeva garantovanu cijenu od 155 eura po megavatu. Ako napravimo jednu centralu na Drini, ona će praktično proizvoditi tri puta veće pare, kao da smo napravili tri centrale", kazao je Lagumdžija.

Od stranih investicija, spomenuo je Kuvajtski fond koji je uključen u gradnju Koridora 5C, odnosno zaobilaznice oko Zenice.

"Zar mislite da poslije 18 godina urušavanja zemlje mi sada to možemo preokrenuti sa 17 posto glasova? Mi smo svoju saradnju sa arapskim svijetom bazirali na sadaki. Država u kojoj živimo je ranjena i u Dejtonu postavljena na krive noge", dodao je ministar vanjskih poslova BiH osvrčući se na protekli period.

Od narednih Opštih izbora u Bosni i Hercegovini, Lagumdžija je kazao da očekuje mnogo.

"Ja razumijem ljude koji su od nas više očekivali. Razumijem i one koji su razičarani u nas jer sa ovolikim brojem glasova koje smo imali iza sebe, mi smo pokazali da smo jedina ozbiljna multietnička partija koja ima program i ljude koji mogu integrirati ove zemlje. Vjerujem da ćemo biti partija broj jedan na Opštim izborima", izjavio je predsjednik SDP-a za koju je kazao ja je neophodna partija u BiH.

O Demokratskoj fronti i Željki Komšiću, Lagumdžija je kazao da da ne isključuje eventualnu saradnju sa svima onima koji su spremni dijeliti odgovornost pred građanima.

On je još jednom potvrdio da na narednim stranačkim izborima početkom 2015. godine neće biti kandidat za predsjednika i kazao da nema svog favorita.

"SDP je tim za BiH. U tom krugu više nije Željko Komšić i volio bih da se počne ponašati kao lider koji preuzima odgovornost, volio bi da više govori o tome šta su rješenjea a ne problemi, s njim bih volio o tome razgovarati. Da pričamo o programima, ekonomskom planu, a ne o prošlosti. Ne možete se ponašati kao da engleska kraljica", kazao je na kraju Zlatko Lagumdžija u razgovoru za Federalnu televiziju.