BiH
3

Lagumdžija: Spreman sam da SDP primi autogol

Klix.ba
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Predsjednik SDP-a BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je gostujući u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića na Face TV-u kako ne smatra da je SDP kao pobjednik izbora potrošio šansu koju je dobio i da se on osjeća kao 'čovjek koji učinio sve što je njegovoj moći".

"Osjećao bih se kao čovjek koji je prokockao šanse da sam osvojio 67 posto glasova, a ovako ne. Siguran sam da je SDP jedina politička, multietnička partija koja ima dovoljno snage i ljude da okuplja ovu zemlju i u tom sam, nakon ovog iskustva, uvjeren više nego ikada ranije", rekao je Lagumdžija.

Na Hadžifejzovićevu konstataciju da SDP nije uspio ujediniti sva tri naroda i provesti tu ideju do kraja Lagumdžija je kazao kako to nije tačno i okrivio Dejton za koji je rekao da je napravljen po 'nacionalističkom šihtu i da Ustav BiH promovira segregaciju'.

"Bilo je za očekivati da ova ideja koju zagovaramo o Dejtonskoj BiH propadne jer je čitav Dejton napravljen tako da možete dobiti izbore tako što prepadate narod, dijelite ljude, govorite o prošlosti. Mi želimo da govorimo o budućnosti, mi ne želimo da ljude prepadamo jednim drugima i jako je teško to promovirati. S druge strane, mi ne želimo da objašnjavamo ljudima šta je problem već da radimo na rješavanju problema", kazao je Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a BiH je govorio i o saradnji sa Miloradom Dodikom i SDA-om.

"Predsjednik SDA je imao sporazum s Dodikom da smijeni sve ljude SDP-a. Mi smo imali samo jedan sastanak s Dodikom na kojem smo razgovarali o tome šta da radimo: da li da se tučemo ili da sarađujemo. Ako ćemo se tući onda nećemo biti zajedno u vlasti i borit ćemo se. No, definirali smo konkretne projekte oko pokretanja Elektroprijenosa, Zakona o javnim nabavkama i drugim stvarima. Napravili smo čitav set zakona", rekao je Lagumdžija.

Istakao je kako je Dodik od njega tražio da zajedno zaštite ekonomiju BiH.

"Iskreno se nadam da ćemo realizirati ono što smo dogovorili zbog čega ga sada optužuju da je izdajnik. Hidroelektrane na Drini je projekat vijeka koji je dobar i za BiH i Srbiju. To je projekt koji će reintegrirati BiH i regiju, da Srbija i BiH zajedno s EU prave niz elektrana što će nam omogućiti da radimo, otvorimo nova radna mjesta, zarađujemo više uz pomoć italijanskog partnera u prodaji struje, a na svemu će raditi javne firme", objasnio je Lagumdžija dodavši kako je to projekt na kojem će sada raditi oba entiteta sa Republikom Srbijom, a ne samo RS kako je to ranije bilo planirano.

Italijanski partner će, kazao je Lagumdžija, imati koncesiju na 15 godina od čega će BiH imati koristi.

"To je riješeno Zakonom o koncesijama i BiH će od toga dobiti novce. Najvažnije je da više ne bude 'Voda teče, a Bosanci gledaju'", rekao je Lagumdžija.

O razlozima koaliranja s SDA Lagumdžija je kazao kako nije bilo moguće napraviti vlast bez partnera koji je osvojio dovoljan broj glasova i da je do te saradnje došlo kada je HDZ BiH počeo govoriti o formiranju trećeg entiteta. No, do prekida saradnje je došlo kada su uvidjeli da 'SDA radi po principu što gore to bolje'.

"Znam da je veliki broj ljudi razočaran u ono što su dobili u ove tri godine s nama. S druge strane mi moramo učiniti mnogo više da ljudima kažemo kakva je situacija bila kada smo došli na vlast i šta radimo. Niko nema vlast ni moć da može sam raditi. Želim pružiti ruke svakome ko ovu zemlju hoće da napravi drugačijom i da zajedno probamo rješiti probleme, a ne takmičiti se u tome šta je sve problem. Spreman sam da SDP primi autogol ako će to biti gol za BiH. Moramo učiniti sve da više razgovaramo", kazao je Lagumdžija.

Tokom razgovora sa Hadžifejzovićem, Lagumdžija je priznao kako je angažovao spin mastera za odnose s javnošću Alastaira Campbella koji je 'stvorio' Tonyja Blaira i Billa Clintona.

"Tačno je da sam se aktivirao od augusta. Alastair me je savjetovao da razgovaram što više s ljudima koji se ne slažu sa mnom i da ih pokušam ubijediti da radimo ono što što je najbolje za sve", rekao je Lagumdžija.