Ideja stara nekoliko godina
2

Tihić: Nepoznata inicijativa o rekonstrukciji FBiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da nije upoznat ni o kakvoj inicijativi administracije SAD, niti bilo koga drugoga, o rekonstrukciji Federacije BiH.

"Čitao sam ranije u novinama da bi se trebalo ići na reorganizaciju FBiH, ali to je pominjano ne kao inicijativa SAD nego kao politička ideja, koja postoji već duži niz godina", rekao je Srni Tihić. Na pitanje kako SDA gleda na ideju o prekompoziciji FBiH, Tihić je istakao da bi prvo želio da vidi o kakvoj je ideji riječ.

"U ovom trenutku ne bih da dajem ni pozitivne, ali ni negativne ocjene za takvu vrstu ideje, jer je potrebno znati u kom pravcu ona vodi", rekao je lider SDA.

"Večernji list" objavio je ranije da bi, na inicijativu administracije SAD, nakon skoro dvije decenije od formalnog uspostavljanja Federacije, trebalo da uslijedi njena rekonstrukcija, dok se se u pogledu racionalnosti predlaže smanjivanje broja kantona sa 10 na tri do pet.

List navodi da bi se proces odvijao u 2013. godini između dvije etape izbora. Iako zapadne diplomate navode da ne postoje konkretni prijedlozi autora ove inicijative, "Večernji list" saznaje da postoji okvir koji je za sada vodilja.

Prema navodima zapadnih diplomata, do sada su obavljeni razgovori sa većinom političkih predstavnika u BiH, od kojih je zatraženo da istaknu svoje stavove oko mogućih gledanja na buduća rješenja.