BiH
148

Tihić i Prodanović će za smrt majki dobiti 2.448 KM

FENA
Lazar Prodanović i Sulejman Tihić
Lazar Prodanović i Sulejman Tihić
"Potpuno je netačna i neistinita informacija da je poslaniku Lazaru Prodanoviću i delegatu Sulejmanu Tihiću isplaćeno 11.980 KM, odnosno 12.415 KM, na ime naknade za smrt užeg člana porodice kako je napisao Dnevni list, a onda čitav niz portala preuzeo ovu vijest kao vjerodostojnu", kazao je u izjavi za Agenciju Fena šef Sektora za informiranje Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zlatko Vukmirović.

Pojasnio je da je prema Odluci o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata u PSBiH za ove namjene propisana jednokratna naknada "u visini tri prosječne mjesečne neto plaće u BiH, a ne tri plaće koje su zaradili poslanici, delegati ili bilo ko drugi zaposlen u institucijama".

Iznos koji će na ime jednokratne naknade dobiti Prodanović i Tihić je 2.448 KM.

Prodanović je za Agenciju Fena istakao da je zgrožen ovakvim postupkom novinara.

"Nemam riječi za ovo što se desilo. Ovo je još jedan od dokaza da su pojedini novinari dotakli dno novinarstva ne poštujući pijetet mrtvih čije se kosti još uvijek nisu smirile u grobu. Riječ je o tendencioznom natpisu čiji je cilj širenje mržnje", rekao je Prodanović.

Naglasio je da je jučer razgovarao s novinarom koji je napisao ovu vijest te da će tužiti i njega i Dnevni list.

"Također, uputit ću i dopis Regulatornoj agenciji za komunikacije i svim nadležnim institucijama koje trebaju reagirati i onemogućiti da se nikome ne ponovi ono što se dogodilo meni i Tihiću. Jer, očigledno je da je BiH jedina zemlja u kojoj svako, bez ikakvih sankcija, može širiti mržnju i lagati", zaključio je Prodanović.

Glasnogovornik Stranke demokratske akcije (SDA) Erdal Selmanović je u izjavi za Fenu kazao da je Tihić na kratkom, petodnevnom odmoru, ali da sa sigurnošću zna da će Tihić taj novac dati u humanitarne svrhe, odnosno, za stipendiranje djece iz šehidskih porodica.