BiH
2

Tihić i Moon razgovarali o problemima u BiH

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić razgovarao je s Patrickom Moonom, ambasadorom Sjedinjenih Američkoh Država u BiH o aktualnoj situaciji i problemima koji dugo čekaju na rješavanje kao što su provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", vojna imovina, reforme Ustava Federacije BiH i popis stanovništva.

Prošlo je više od tri godine od donošenja presude u predmetu "Sejdić i Finci" i prijedlozi za njeno provođenje moraju konačno biti razmatrani u parlamentarnoj proceduri, saopćeno je danas iz SDA.

Rješenje je moguće naći ukoliko postoji politička volja i iskrena opredijeljenost da se ova presuda implementira, rečeno je na današnjem sastanku.

U kontekst presude u predmetu "Sejdić i Finci" nije moguće stavljati neka druga pitanja, kao što je ravnopravnost naroda.

O ravnopravnosti svih naroda možemo i treba da razgovaramo u kontekstu cijele države Bosne i Hercegovine, a ne insistirati na pitanju samo jednoga naroda u jednom bh. entitetu, kazao je ovom prilikom Tihić.

Vojna imovina, odnosno utvrđene lokacije perspektivne vojne imovine, također su spemne za rješavanje, a Ustavni sud BiH je dao načela i ustavne okvire za rješavanje ne samo ove, već kompletne državne imovine.

SDA je spremna sudjelovati u ovom procesu koji je ujedno i posljednji preduvjet za deblokiranje euroatlantskog puta Bosne i Hercegivne.

Situaciju u Mostaru sugovornici su ocijenili izuzetno teškom koja će postajati sve teža i kompliciranija. To zahtijeva adekvatnu reakciju i angažman vodećih političkih struktura kako bi građani Mostara konačno mogli rješavati svoja životna pitanja.

Federacija BiH i njena struktura s deset kantona postala je prskupa i pokazala se nefunkcionalnom, te su stoga neophodne promjene.

Tihić je ponovio stav Stranke u načelu, a to je da nacrt prijedloga expertne grupe može biti osnova za nastavak razgovora, a SDA ima određene rezerve u vezi s predloženim rješenjem za Mostar, ali i tzv. drukčiju teritorijalnu organizaciju.

Stav SDA je da bi trebalo ukinuti sve kantone, a njihove nadležnosti prenijeti na općine i jednim dijelom na Federaciju BiH. Time bi prvenstveno bile ostvarene milionske uštede i unaprijeđena funkcionalnost institucija.

Tihić je tokom ovog razgovora ukazao na zabrinutost SDA za način na koji se odvijaju pripreme za predstojeći popis stanoništva u našoj zemlji.

  • Ne možemo prihvatiti da popisne komisije budu monoetnički i u funkciji jedne politike - kazao je Tihić.

Ukoliko to i neke druge primjebe ne budu otklonjene ako bude prisiljena, SDA će morati pozvati bošnjački narod na bojkot popisa stanovništva, a političke snage na jedinstvo i u izgradnji države BiH i njenih institucija, poručio je Tihić.