BiH
14

Tihić: BiH ulazi u krizu sa neizvjesnim ishodom

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Predsjednik SDA Sulejman tihić rekao je na današnjem sastanku političkih lidera iz BiH sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu da BiH ulazi u krizu sa neizvjesnim ishodom, posljedicama i trajanjem.

Tihić je istakao da je SDA učestvovala u kreiranju i postizanju dogovora, uključujući i one o formiranju Vijeća ministara BiH, popisu stanovništva, sistemu državne pravne pomoći, vojnoj i državnoj imovini, ali da nije podržala budžet, jer smatra da predviđena sredstva nisu ni minimum od onoga što je neophodno za finansiranje i normalan rad institucija BiH, posebno onih koje su nadležne za ispunjavanje uslova iz domena evropskoga puta BiH.

Tihić je naglasio da se pokušaji isključivanja SDA iz vlasti provode uz "najbrutalnija kršenja Ustava i zakona, što neminovno BiH i njeno društvo vodi u anarhiju i definitivno udaljava od evropskog puta".

On je poručio da je SDA opredijeljena za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić – Finci", te će insistirati da se osigura puni legitimitet izbora predstavnika konstitutivnih naroda u institucijama nadležnim za etničko predstavljanje i zaštitu etničkih interesa konstitutivnih naroda i ostalih u BiH.

Prema njegovim riječima, SDA neće pristati na asimetrična rješenja u entitetima kada je riječ o načinu izbora članova Predsjedništva BiH, niti će pristati na uspostavljanje druge izborne jedinice u Federaciji BiH.