BiH
0

TIBiH traži od ministra Džombića da dostavi dokumentaciju o privatizaciji

FENA
Transparency International BiH (TIBiH) uputio je danas otvoreno pismo ministru finansija RS-a Aleksandru Džombiću u kojem traže dostavljanje privatizacione dokumentacije za Naftnu industriju RS-a i Rudnika i termolektrane Gacko.

"Jedino na taj način ćete uvjeriti javnost RS-a da entitetska vlada zaista djeluje u javnom interesu", navodi TIBiH i podsjeća da je rok za dostavljanje ove dokumentacije po Zakonu o slobodi pristupa 15 dana od zaprimanja ovog dopisa.

TIBiH navodi u pismu Džombiću da je od početka aktivnosti Vlade RS-a na zaključenju ugovora o privatizaciji Naftne industrije RS-a i Rudnika i termolektrane Gacko upozoravao Vladu i nadležne institucije na odabir metoda privatizacije i na evindentnu netransparentnost samog procesa i nedostupnost ovih ugovora javnosti.

U pismu TIBiH podsjeća da su upozoravali da sam metod direktne pogodbe pri privatizaciji najznačajnijih privrednih subjekata u vlasništvu države otvara ogroman prostor za sumnje u stvarne namjere Vlade, s obzirom na to da postoje transparentni načini za provođenje ovog procesa koji primjenjuju gotovo sve izvršne vlasti u svijetu.

“Posebnu zabrinutost smo iskazali zbog mogućeg flagrantnog kršenja Ustava RS-a i Evropske konvencije o ljudskim pravima u slučaju privatizacije RiTE Ugljevik, s obzirom na to da je Vlada relativizovala i ograničila pravo na raspolaganje privatnim vlasništvom malih akcionara”, ističe TIBiH i dodaje da je također upozoravao na činjenicu da je u ovim procesima dolazilo do sistematskog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama, koji je zasnovan na temeljnom principu da su sve informacije u posjedu javnih organa javno dobro i kao takve u skladu sa zakonom dostupne svim građanima.

“Dakle, Zakon uz navođenje slučajeva u kojim postoje izuzeci od slobodnog pristupa informacijama, predviđa provođenje testa javnog interesa u svakom konkretnom slučaju, na način da se u obzir uzmu sve štete i koristi koje mogu proizaći iz objavljivanja, odnosno neobjavljivanja informacije. Vlada je u ovim slučajevima potpuno ignorisala zakonske obaveze i sva upozorenja koja smo upućivali te su ugovori zaključeni u pomenutom slučaju ostali nedostupni javnosti, kao i podaci o posljedicama po: budžet, infrastrukturu, zapošljavanje, obuku, zdravlje i bezbjednost građana, izvještavanju i računovodstvenim standardima, odgovornosti po očuvanje okoline, doprinosima lokalnim zajednicama i uticaju na privredni razvoj uopšte“, konstatira TI u otvorenom mismu ministru Džombiću.

Bez adekvatnih odgovora na sva ova pitanja, a koje može pružiti samo privatizaciona dokumentacija, može se pretpostaviti, navodi se u pismu, da je posrijedi moguća korupcija vezana uz postojeće radnje, koja veoma često prati direktne pogodbe u ovom sektoru.

„Ovakve pretpostavke Vlada može jednostavno demantovati objavljivanjem dokumentacije i ugovora, čime bi otklonila sve nastale sumnje, što Vlada nije uradila“, zaključuje TIBiH.

Imajući u vidu spomenutu situaciju te posljedice koje mogu nastupiti po privredni razvoj zemlje, TIBiH je s ovakvom situacijom i ponašanjem izvršne vlasti upoznao i čelne ljude Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u okviru godišnje skupštine SB-e i MMF-a održane prošlog mjeseca u Vašingtonu.

Tom prilikom predstavnici MMF-a su naglasili da platforma koja se odnosi na sve njene članice, pa tako i BiH, insistira na jasnoći i javnoj dostupnosti ugovora koje vlade sklapaju s privatnim entitetima, a posebno kad su prirodni resursi u pitanju.

Ugovori se moraju objaviti, a stvorene sadašnje i buduće fiskalne obaveze moraju biti transparentne i uključene u sve srednjoročne razvojne planove, navodi TIBiH i dodaje da su zvaničnici obje organizacije ipredstavnici još nekoliko utjecajnih međunarodnih nevladinih organizacija dali punu podršku zahtjevu TIBiH za objavljivanjem cjelokupne dokumentacije o prodaji ovih privrednih giganata.

Potpunu opravdanost zahtjeva i upozerenja TI iH-a potvrđuju i dešavanja koja su uslijedila poslije zaključivanja spomenutih ugovora. Kontinuiran dramatičan pad svih vrijednosti na Banjalučkoj berzi, od trenutka privatizacije oba koncerna, je samo najvidljivija posljedica poteza Vlade, ali ono što nije tako očigledno, a čije posljedice će se tek osjetiti, jeste dugoročni gubitak povjerenja stranih investitora u tržište RS-a i BiH.

Istovremeno, protiv Vlade RS-a se podižu zahtjevi za odštetu investitora koji su oštećeni ovako netransparentnom prodajom državnog kapitala. S druge strane, dodaje TIBiH sve najave i rokovi u istupima zvaničnika Vlade o pokretanju proizvodnje već su probijeni i sve pompezne najave učinile su besmislenim.

"Sve ovo dovelo je do najava međunarodne zajednice o prijenosu ovlaštenja za upravljanje preostalim državnim preduzećima na državni nivo", navodi se u otvorenom pismu Džombiću.