BiH
0

TI: Neprihvatljiv prijedlog zakona o državnoj službi

SRNA
Prijedlog izmjena Zakona o državnoj službi u FBiH, koji je ponudila federalna Vlada, je neprihvatljiv jer ponovo uvodi princip političkih postavljanja za pozicije koje su do sada imale status državnih službenika, smatra ''Transparency International BiH''.

"Transparency" je naveo primjer postavljanja pomoćnika ministara, koje bi u tom slučaju ministri mogli u bilo koje vrijeme smijeniti.

''Ovakvim rješenjem pojedini resori bili bi praktično pod potpunom i neograničenom kontrolom ministara, odnosno političkih partija kojim pripadaju'', navodi se u saopštenju i dodaje da su izmjene zakona suprotne principima reforme javne uprave i pozitivnoj pravnoj praksi.

Federalnu Vladu TI poziva da još jednom razmotri predložena rješenja, te da ih prilagodi osnovnim ciljevima reforme javne uprave u BiH - jačanju njene nezavisnosti, profesionalnosti i efikasnosti.

"Ovim prijedlogom zakona nastavljena je praksa Vlade FBiH iz prethodnog mandata, koja je sličnim prijedlozima nastojala reformu javne uprave unazaditi i obesmisliti postojanje samog zakona", navodi se u saopštenju. 
	
Posebno zabrinjavajuće su najave da se ovako štetno rješenje planira uputiti u proceduru po hitnom postupku, što znači da bi se ponovo uklonila mogućnost javne rasprave i preporuka civilnog društva i javnosti, navode iz ''Transparencyja"