BiH
0

TI BiH: Agencija za bankarstvo RS krije informacije u slučaju Bobar banka

Klix.ba
Transparency International Bosne i Hercegovine sprovodi istraživačke aktivnosti sa ciljem utvrđivanja šta je preduzela Agencija za bankarstvo Republike Srpske kako bi se spriječilo postavljanje privremene uprave i posljedično oduzimanje dozvole za rad Bobar banci a.d. Bijeljina.

TI BiH je uputio zahtjev za pristup informacijama Agenciji za bankarstvo RS zahtijevajući informacije o svim podacima, činjenicama i saznanjima kojima Agencija dokazuje da je ranije preduzimala radnje u predmetu Bobar banka. Iako smo obaviješteni da takve informacije postoje, odnosno da se ranije postupalo u ovom predmetu, Agencija je informacije odbila ustupiti ističući da one predstavljaju službenu tajnu.

TI BiH je također tražio od Agencije za bankarstvo RS da dostavi izvještaj o finansijskom stanju i perspektivi Bobar banke a.d. Bijeljina, ali i završni izvještaj o toku postupka privremene uprave i njenom okončanju, sa obrazloženjem koje su mjere realizovane u postupku privremene uprave. Spomenuti izvještaji su morali biti sačinjeni prema Zakonu o Agenciji za bankarstvo, a likvidacioni postupak je mogao biti predložen jedino na osnovu izvještaja o finansijskom stanju i perspektivi banke. Do danas sporni izvještaji nisu dostavljeni i predočeni javnosti, iako javnost polaže pravo da ih posjeduje, jer samo na osnovu njih se može ocijeniti rad privremenog upravnika, koji je sada ujedno i likvidacioni upravnik.

S obzirom na štetu koja je nastupila po finansijski sistem i privredu Republike Srpske, ali i na opravdane sumnje u postojanje zloupotreba, kao i na rašireno nepovjerenje među građanima i korisnicima finansijskih usluga, Agencija za bankarstvo RS je obavezna da objelodani javnosti sve mjere koje su ranije preduzete prema Bobar banci a.d. Bijeljina. Zakon o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske postavio je opravdani javni interes iznad zaštićenih vrijednosti, kao što je službena tajna, i TI BiH smatra da upravo u slučaju Bobar banke a.d. Bijeljina javnost ima pravo da zna šta je preduzeto ustupanjem svih zvaničnih akata.

Transparency International BiH nastavit će insistirati na javnosti rada Agencije za bankarstvo RS i njenog rukovodostva, ali i na utvrđivanju odgovornosti u slučaju Bobar banke koristeći sva raspoloživa pravna sredstva, navode u saopćenju za javnost iz ove organizacije.