Komentari (0)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ličnost u Fokusu Adnan Terzić Tragična nekompetentnost i ogromni entuzijazam doveli su Adnana Terzića u naizgled paradoksalnu poziciju: ponuđenom ostavkom grčevito pokušava zadržati fotelju predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Teško je dokučiti da li Terzić zaista vjeruje u mantru koju su mu servirali predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ili tek slijepo ispunjava njihove naloge. Tvrdnje po kojima čitav paket reformi zavisi od toga hoće li Bosanci i Hercegovci plaćati istu stopu poreza za hljeb, šećer, ulje, udžbenike, coca-colu, nike i audi jednako su istinite kao i one po kojima tranzicijski recepti Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda vode računa o socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva u nesretnim zemljama. Oni koji znaju o čemu se radi kada su u pitanju recepture iz Vašingtonskog konsenzusa, znaju da je ovo tek početak stezanja omče oko vrata miliona onih koji i sada jedva dišu u bijedi u kojoj žive godinama. Ono što Adnan Terzić očito ne zna jeste da će, popusti li državni parlament pod ovim pritiskom, sljedeći put bogovi tranzicije od njega zahtijevati da ukine besplatno grijanje za pacijente u bolnicama ili plaćeno porodiljsko odsustvo za zaposlene žene. Naravno, i tada će sudbina svih reformi zavisiti upravo od udovoljavanja ovim zahtjevima. Nekompetentnost Adnana Terzića i neshvatanje da se uhvatio ukoštac sa izazovima koji daleko prevazilaze i njegovo znanje i njegovo obrazovanje i njegovo iskustvo ponekad je dirljiva, skoro pa simpatična. Međutim, ono što izaziva odvratnost jeste lakoća sa kojom on besramno otvoreno pokazuje da je sa svojim pritiskom za usvajanje jedinstvene stope poreza na dodatnu vrijednost čekao samo dok prođu lokalni izbori. "Obavili ste svoju dužnost, stoko glasačka, i sad me baš briga hoćete li sa svojim nepromijenjim platama i penzijama morati jesti petinu hljeba manje", u sebi razmišlja Terzić. Bez obzira kako se završio rašomon oko njegove ostavke, sigurno je da Bosna i Hercegovina ima "premijera" taman kakvog zaslužuje. Jednostavno, Adnan Terzić i ova zemlja pašu jedno drugom taman kao ruka i rukavica. (S.P.)
svasta...
MA NEMA VEZE STA RADI BITNO JE DA JE MUSLIMAN
Ne trebaju nam čestitke od jednog licemjera i lažova koji se ponaša kao Superhik! Krade od siromašnih da bi dao bogatim!