Jevrejska zajednica
197

Tauber: Crtanje po smrtovnici Želimira Altarca Čička je rezultat objesnog ponašanja

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Jevrejska opština u Sarajevu je objavila fotografiju na kojoj se vidi da je neko nacrtao kukasti križ na smrtovnici nedavno preminulog člana opštine i počasnog građanina Sarajeva Želimira Altarca Čička. Ovaj postupak su osudile mnoge poznate bh. ličnosti.
Među njima je i savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber koji ipak ne smatra da je ovo ispoljavanje antisemitizma.

"Iznenađen sam da se to uopće dogodilo. Radi se o čovjeku koji je bio izuzetno poznat i poštovan u Gradu Sarajevo i neko ko, koliko ja znam, nije imao bilo kakvih neprijatelja. Nekome je palo na pamet da nacrta kukasti križ i mislim da će nadzorne kamere pokazati o kome se radi. Lično smatram da je to rezultat objesnog ponašanja, ne mogu da zamislim da se iza toga krije bilo kakav otvoreni antisemitizam, iako uvijek ima ljudi koji imaju neke svoje stavove", rekao je Tauber za Klix.

Smatra da je križ nacrtao neko ko je mlad i nije dovoljno upućen o značaju Jevreja za našu sredinu.

"Mislim da se sigurno radi o mlađoj osobi i da je to rezultat nedovoljnog poznavanja suštine života i suživota u Sarajevu. Ne mogu da vjerujem da bi to uradio neko ko zna o onome što su Jevreji u Sarajevu i Bosni i Hercegovini učinili za razvoj svoje države. Naravno, ovo nije ni prvi ni posljednji put jer uvijek postoje oni koji ne znaju ili ne žele da razumiju način zajedničkog života, naprosto ga ne poznaju", izjavio je on.

Jedini način da kreiramo bolju budućnost jeste da se uz pomoć obrazovanja borimo protiv širenja pogrešnih ideologija.

"U fazi sam pokretanja jednog projekta za edukaciju mladih kako bi ih na primjerima Holokausta na neki način odgajali i obrazovali kako bi znali koji je najveći od svih genocida i kako se on desio. Mora se znati šta on podrazumijeva i zbog čega se dogodio jer ako to ne razumijemo onda ne možemo ništa drugo razumjeti. Nadam se da će do toga doći uskoro, da ćemo početi otvorenije i češće pričati, a ne samo jednom godišnje, na dan oslobođenja Auschiwtza", zaključio je Tauber.

Želimir Altarac Čičak je bio promotor rock muzike, tekstopisac, publicist i voditelj radijskih i TV emisija. Bio je jedan od najboljih organizatora muzičkih događaja na prostoru bivše Jugoslavije.

Između ostalog, u ratnom Sarajevu je uspješno organizovao koncert američke pjevačice i aktivistkinje Joan Baez. Sarađivao je i sa poznatom irskom grupom U2, Bruceom Dickinsonom, Nickom Caveom, Lemmyjem Kilmisterom itd.