Zaslužila počasni doktorat
0

Tanja Fajon: "Moj posao u BiH nije završen"

Sarajevo-x.com
Počasni doktorat nagrada za zalaganje (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Američki univerzitet u BiH na inicijativu studenata i uz podršku profesora i menadžmenta dodijelio je Tanji Fajon u Sarajevu titulu počasnog doktora nauka.

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zemlje Zapadnog Balkana Tanja Fajon dala je nemjerljiv doprinos ukidanju viza za građane BiH i skidanje naše zemlje sa "crne šengenske liste", što je ponukalo Američki univerzitet i njegove studente i studentice da joj ukažu veliku čast.

"Inače ne pišem govore, ali ovaj put sam toliko uzbuđena zbog velike časti koja mi je ukazana, da sam morala pripremiti govor", kazala je u obraćanju gostima ceremonije dodjele počasnog doktorata Fajon, zahvalivši se svima koji su nagradili njena nastojanja da građani BiH putuju bez viza.

Kazala je da je uz nju, i njena zemlja, Slovenija, učinila mnogo na pomoći BiH i drugim zemljama Zapadnog Balkana. Kazala je kako je strašna bila činjenica da je za ljude koji su dio Evrope put od samo nekoliko stotina kilometara može biti toliko trnovit.

"Slobodno kretanje je jedan od osnovnih evropskih ideala i želja mi je bila da i građani BiH mogu iskoristiti to pravo i slobodno putovati. Ovaj doktorat će me uvijek podsjećati da je posao daleko od završenog i da su još mnogi izazovi ostali pred nama. Ali će me podsjetiti i na ovaj divan dan, dan kada su građani BiH napokon mogli slobodno otputovati u EU", istakla je.

Nakon ceremonije upitali smo Fajon koja je bila izvjestiteljica za viznu liberalizaciju da li je njen posao ovdje završen.

"Imam ja još mnogo posla kad su u pitanju ljudska prava i proširenje Evropske unije za koju se zalažem, tako da ću i ubuduće biti uz zemlje Zapadnog Balkana", kazala nam je članica slovenačkih Socijaldemokrata koja je karijeru počela kao novinarka.

Pred početak ceremonije, ambasador SAD u BiH Patrick Moon podsjetio je prisutne na lik i djelo preminulog američkog diplomate Richarda Holbrookea koji je učinio mnogo na okončanju rata u BiH i bio jedna od ključnih osoba na mirovnim pregovorima u Daytonu koji su okončani potpisivanjem Daytonskog sporazuma čiji je aneks i danas Ustav BiH.

Ceremoniji su prisustvovali i visoki predstavnik i posebni izaslanik EU u BiH Valentin Inzko, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i nekadašnji ambasador SAD u BiH Clifford Bond te drugi predstavnici javnog i političkog života u BiH.

U ime studenata, Tanji Fajon se na svemu što je učinila za BiH zahvalila Ilijana Todorović, studentica Američkog univerziteta i juniorska košarkaška reprezentativka.