Negiranje genocida
162

Tahirović: Tužilaštvo BiH imat će puno posla, mogu početi od Dodika

B. T.
Murat Tahirović (Foto: J. N./Klix.ba)
Murat Tahirović (Foto: J. N./Klix.ba)
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović pozdravio je odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne dopune o Kaznenom zakonu BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Kaže da će Tužilaštvo BiH sada imati pune ruke posla te da mogu početi od Milorada Dodika, koji je i danas negirao genocid.

"Inzko je u zadnji momenat ispunio obećanje koje je dao u Potočarima na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. Hvala mu na tome, jeste sa zakašnjenjem, ali ipak je donio izmjene Zakona koji omogućava institucijama da kažnjavaju negatore genocida, one koji veličaju ratne zločince. To je veliki korak ka pravdi i pomirenju u BiH i nešto što će dati šansu pravosuđu da u praksi primjeni Zakon", kaže Tahirović u izjavi za Klix.ba.

Ohrabren je najavom iz Tužilaštva BiH da će formirati predmet protiv onih koji negiraju genocid.

"Već sada imaju priliku da formiraju predmet kada je u pitanju Milorad Dodik i da nastave, vidimo je da je najavio posebnu sjednicu Narodne skupštine. U narednom period očito je da će biti puno posla za Tužilaštvo BiH, zbog reakcija iz Republike Srpske da ne prihvataju Zakon”, kaže Tahirović.