Bivši visoki predstavnik
145

Inzko: Negatore genocida treba procesuirati, vrijeme je da EU posegne za sankcijama

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko povodom 11. jula i obilježavanja genocida u Srebrenici komentirao je posljednja dešavanja u BiH i činjenicu da pojedini političari i dalje bez imalo stida negiraju genocid i druge ratne zločine u državi.

U razgovoru za Federalnu televiziju, tačnije emisiju Mreža, Inzko je izjavio kako svako ko negira genocid mora doći pred lice pravde.

"Čitam da je po statistikama sada oko 80 posto manje negiranja genocida. Naravno, to još postoji, ali mislim da je pravda dostižna. Ona radi na duge staze. Svako mora doći pred lice pravde. Tako će se desiti i oko Srebrenice, ali i u drugim mjestima", rekao je Inzko.

Kada je riječ o tome da Tužilaštvo BiH ne procesuira ove slučajeve, Inzko je rekao da je to potpuno neshvatljivo.

"Ne znam kako razmišljaju. Znam da je u Njemačkoj poslije rata to radila međunarodna zajednica. Kasnije je to Njemačka sama preuzela. Ove godine su posljednji nacisti procesuirano. Tužilaštvo mora da se pita zašto nije procesuiralo neke političare i građane. Koliko ja vidim, bilo je očigledno da neki negiraju genocid i da neki prave šale s tim. Siguran sam da će Tužilaštvo u budućnosti biti profesionalnije i da će doći do toga", ističe bivši visoki predstavnik.

Osim Srebrenice, Inzko je rekao kako je važno što postoje dokumenti i o drugim zločinima na području BiH.

"Pored toga što je jasan slučaj Srebrenice, najvažnije je da je u cijeloj BiH postoji dokumentacija o Prijedoru, Višegradu i drugim gradovima. Sigurno će ona poslužiti za dalje procesuiranje. Svako misli da je njegov narod najčistiji, zato se dosta puta ne procesuiraju neki koji su osumnjičeni", mišljenja je Inzko.

Ističe kako pojedini političari izbjegavaju istinu, ali da to nije put ka ozdravljenju.

"Neki izbjegavaju istinu, ali će ona na kraju pobijediti i osloboditi sve ove narode koji se plaše da priznaju to. To piše i u Svetom pismu. To mora svaki narod učiniti prije svega zbog sebe. Takvi narodi mogu krenuti dalje i biti uspješni. Nažalost, oni misle da će dobiti na taj način poene. Možda ih i dobiju, ali dugoročno gube, pogotovo u očima EU. To će biti jedan od tih faktora. Možda će neki političari reći da ih ne interesuje vladavina prava, ali istovremeno niko ne želi da bude u izolaciji. EU je tu potpuno jasna", rekao je Inzko.

Navodi kako je EU na određeni način već reagovala na ponašanje političara iz RS-a

"Ipak je EU reagovala ovih dana kada je uskratila RS-u veliki iznos novca za projekte. RS neće dobiti taj novac i to je jedna od prvih reakcija. Pretpostavljam da će biti još takvih reakcija. Za veličanje genocida i ratnih zločinaca nema mjesta u Evropi", rekao je.

Bivši visoki predstavnik komentirao je i izjave ratnog zločinca Darija Kordića koji je izjavio kako bi, da može, "opet sve ponovio".

"Kordić je htio da se izvuče iz toga i rekao je da bi opet isto radio, da bi išao u zatvor. Naravno, u zatvoru si ti zbog nečega. Nisi tek tako. Mislim da neki političari još misle da mogu nešto dokazivati, kako su hrabri i kako brane neke interese. Najviše bi branili svoj narod kroz pokajanje i katarzu. Kordić je ratni zločinac. Bio je osuđen za to. On je odležao kaznu, ali ostaje ratni zločinac. Kao što i zločin ostaje zločin. To će doći na svoj red. Ti političari koji misle da mogu sada nešto dobiti s tim, to će prestati", poručuje Inzko.

Na pitanje da li bi, umjesto Tužilaštva, visoki predstavnik mogao procesuirati negatore.

"To bi mogla biti posljednja mogućnost. Postoje druge mogućnosti. Recimo, EU ima direktivu da se ratni zločinci i zločini ne smiju glorificirati. Oni za takve ljude imaju sankcije. Morat će EU povući sankcije i to bi bio još jedan stepen", rekao je bivši čelnik OHR-a.

Na kraju, bivši visoki predstavnik osvrnuo se i na neustavne aktivnosti Milorada Dodika i Narodne skupštine RS-a.

"Schmidt je rekao da je vrijeme priče prošlo i da treba dejstvovati. Mislim da je sve manje strpljenja za ovakve poteze", zaključio je Inzko.