BiH
0

Tahirović: Nismo dobili podršku za čišćenje Jablaničkog jezera

FENA
Konjic spada među čistije gradove u BiH, najviše zahvaljujući organiziranosti i opremljenosti komunalnog preduzeća ''Standard'', koje sa 40 zaposlenih svakodnevno čisti 30.000 metara kvadratnih asfaltiranih površina, održava 40.000 metara kvadratnih zelenih površina, gradsku pijacu i groblja.
  • Osim iz grada, smeće odvozimo iz većih mjesnih zajednica, od Bradine do Buturović Polja, a uskoro i iz Lisičića i Glavatičeva, rekao je za FENU Enver Tahirović, direktor preduzeća ''Standard''.

''Standard'' je opremljen svim potrebnim mašinama, ima kamione za sve vrste otpada, pometaljku, cisternu za pranje ulica, usisivače za lišće, mašine za čišćenje snijega sa ulice i sa trotoara, kosilice, korpu za javnu rasvjetu i kamione za rasute terete. ''Standard'' raspolaže sa oko 400 kontejnera, a u gradu je postavljeno i oko 100 kanti za smeće.

  • Nismo zadovoljni sa gradskom deponijom koja se nalazi iznad grada i udaljena je 11 kilometara, što planiramo rješavati na nivou Hercegovačko-neretvanskog kantona. U okviru proširivanja grobalja, napravljeno je i ateističko, a u toku je rješavanje pitanja gradske pijace. Međutim, naš najveći problem u održavanju cjelokupne čistoće na području grada i cijele općine je niska svijest građana, te čistoća voda i obala. Posebno izdvajamo Jablaničko jezero, za koje smo predlagali postavljanje mreže kod nebodera, sa koje bismo dva puta dnevno, čamcem, sakupljali i odvozili smeće, ali nismo dobili podršku nadležnih'', kaže direktor Tahirović.