BiH
0

Tafro: Uposlenicima Ministarstva po 300 KM nagrade, a invalid mjesečno prima 270 KM

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH ističe da je Ured za reviziju institucija u BiH utvrdio da je odlukom ministra za pitanje boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata FBiH Zahida Crnkića od 21.decembra 2006. svim uposlenicima Ministarstva isplaćena nagrada u iznosu po 300 KM.

U saopćenju Udruženja se navodi da je Ured za reviziju utvrdio da ministar budžetska sredstva može trošiti za najmene koje su budžetom i odobrene i do visine utvrđene u njegovom posebnom djelu, te da je navedena potrošnja na nagrade uposlenicima bila nezakonita.

"Ne očekujemo da će uposlenici Ministarstva vratiti novac Federaciji BiH, ali upozoravamo na težak položaj ratnih vojnih invalida. Invalid sa 70 posto invaliditeta prima 230 KM i nikad nije dobio nagradu za žrtvu koju je dao za očuvanje BiH. Apelujemo na Parlament Federacije BiH da obuzda Ministarstvo za boračka pitanja i da preuzme kontrolu nad trošenjem 'krvavog novca' ratnih vojnih invlaida", izjavio je predsjedinik udruženja Aziz Tafro.