Skup u Beogradu
0

Tadić: Svi žele da BiH napreduje na putu ka EU

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da je učinjen ogroman napredak u oblasti regionalne saradnje, ističući da sve države regiona žele da BiH napreduje na putu ka EU i da do kraja godine preda zahtjev za članstvo.

On je na skupu Igmanske inicijative u Beogradu, na kojem učestvuju predstavnici Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, izrazio uvjerenje da će ove četiri države nastaviti da se pomažu na putu evropskih integracija.

"Smatramo da BiH treba da funkcioniše efikasnije nego do sada i verujemo da do toga može doći samo suštinskim i legitimnim odlukama demokratski izabranih predstavnika građana i sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta", rekao je Tadić.

On je dodao da sve države regiona podržavaju stabilnost i teritorijalni integritet BiH, napominjući da postoji "puna svijest da svaka odluka oko unutrašnjeg uređenja BiH, koje je definisano Dejtonskim sporazumom, mora da bude rezultat punog konsenzusa, kako bi se osigurala stabilnost". 

On je istakao potrebu rješavanja otvorenih pitanja na demokratski način, kroz dijalog utemeljen na povjerenju.

Tadićje  rekao da preostala otvorena pitanja ne smiju i ne mogu biti upotrebljena na način da nanesu štetu integraciji zemalja regiona.

Tadić je izrazio zadovoljstvo što će Hrvatska uskoro postati članica EU, kao i zbog toga što je Evropska komisija u izvještaju prepoznala da se Srbija uspješno transformiše i naporno radi i da će dobiti status kandidata.
On je pozdravio preporuku Evropske komisije da se sa Crnom Gorom otvore pregovori o članstvu, jer Crna Gora to zaslužuje.

Tadić je rekao da pomirenje među državama i narodima u ovom dijelu Evorpe smatra jednim od najvažnijih izazova i da je zato neophodno da sve države regiona bezuslovno osude sve ratne zločine i počinioce, dodajući da isti standardi moraju da važe za sve.

"Zato odnos prema ratnim zločinima zahteva nulti nivo tolerancije", rekao je Tadić, podsjetvši da je Srbija izručila svih 46 optuženih za ratne zločine i da je skupštinskom deklaracijom osudila zločin u Srebrenici.

Tadić je istakao potrebu rješavanja problema izbjeglica i izrazio nadu da će međunarodna donatorska konferencija iduće godine doprinijeti rješenju tog problema i da su za to potrebni dodatni rezultati i nova energija. 

On je istakao i potrebu rješavanja problema nestalih.

Tadić je podvukao i potrebu suštinske saradnje u beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala, kao i potrebu ulaganja dodatnih napora u ekonomskoj saradnji, navodeći da treba dati ohrabrenje privrednicima da stvaraju zajednička preduzeća, nezavisno od nacionalne i državne pripadnosti.
"Srbija će nastaviti da radi na jačanju regionalne saradnje. Ne postoji nijedno pitanje koje treba rešavati na način koji dovodi u konflikt naše narode i zemlje", rekao je Tadić.