BiH
75

Svjetski mediji o suđenju Radovanu Karadžiću: Njegovo oslobađanje bilo bi groteskno

Klix.ba
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Nakon što je Tužilaštvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izlagalo završne riječi pred Tribunalom u Haagu, tražeći doživotni zatvor za bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, danas je završne riječi izlagao i optuženi.

Brojni svjetski mediji prate ovo suđenje, uključujući BBC, Guardian i Reuters.

"Ove sedmice, pet godina nakon što je suđenje počelo, iznose se završe riječi nakon kojih će Karadžić biti oslobođen ili osuđen. On se tereti za naredbe koje su dovele do nasilja koje je i sam Karadžić svojevremeno nazvao etničkim čišćenjem u periodu 1992-1995. godine", piše za Guardian Ed Vulliamy.

On navodi kako je Tužilaštvo podsjetilo da su se smrt, mučenja, silovanja i zlostavljanja u koncentracionim logorima desila u srcu Evrope 90-tih godina, kao i četverogodišnje bombardovanje Sarajeva, te genocid u Srebrenici.

Istakao je da bi Karadžićevo oslobađanje bilo groteskno kada u zemlji leže tijela žrtava srebreničkog genocida.

"Karadžić je optužio tužitelje da lažu o njegovoj ulozi u ratu, te za nedostatak dokaza", prenosi Reuters.

BBC navodi kako je Karadžić preuzeo "moralnu odgovornost" za zločine počinjene u BiH, ali je odbio priznati da je naredio masovna ubistva.

Britanska televizija na svojoj zvaničnoj stranici detaljno podsjeća na mjesec juli 1995. godine u Srebrenici, sa fotografijama masovnih grobnica, te susretima Radovana Karadžića sa Ratkom Mladićem.