BiH
6

Svjetski bošnjački kongres protiv predloženog Zakona o prebivalištu

FENA
Odbor za porodicu i demografiju Svjetskog bošnjačkog kongresa najoštrije osuđuje novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine koji je prošle sedmice usvojen u Zastupničkom domu BiH.

Iz SBK su mišljenja da predložene izmjene neposredno utječu na prava prognanih, ali i na prava povratnika, te u svojoj suštini imaju za cilj brisanje širokog kruga građana BiH iz evidencije za koju se vezuju brojna druga prava, od kojih je najbitnije pravo glasa.

Na taj način bi se onemogućilo njihovo biračko pravo u BiH, ako se ima u vidu da se ono vezuje za prebivalište.

Krajnji ishod predloženih izmjena jeste oduzimanje biračkog prava za najmanje osam stotina hiljada državljana BiH koji privremeno borave u inostranstvu.

"Tražimo zaustavljanje donošenja propisa koji ugrožava povratak, a u skladu sa obavezom iz Aneksa 7 - Sporazuma o izbjeglicama i prognanicima, gdje stoji obaveza opozvati sve domaće pravne propise i administrativne mjere s diskriminirajućim namjerama ili učincima“, stoji u saopćenju .

Odbor za porodicu i demografiju Svjetskog bošnjačkog kongresa je zabrinut planiranim donošenjem ovog zakona i najoštrije osuđuje politiku predstavnika u Zastupničkom domu BiH koja legalizira etničko čišćenje i genocid, stoji u saopćenju Odbora za porodicu i demografiju Svjetskog bošnjačkog kongresa.