Pomoć najugroženijima
0

Svjetska banka pomaže BiH sa 111 miliona dolara

FENA
Sjedište Svjetske banke
Sjedište Svjetske banke
Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je Program za razvojnu politiku (DPO) za BiH od 111 miliona američkih dolara, saopćeno je iz Svjetske banke.

Program je pripremljen na zahtjev vlasti u BiH radi ublažavanja utjecaja ekonomske krize.

Program će osigurati budžetsku podršku za ubrzanje implementacije prioritetnih reformi javnih rashoda.

Odobreni DPO predstavlja priznanje vlastima u BiH za napore da postignu održivost javnih rashoda, uz istovremenu zaštitu najugroženijih građana.

Fokus reformi, za koje DPO pruža podršku je poboljšanje širokog spektra programa novčanih naknada porodicama i pojedincima radi osiguranja odgovarajuće kategorije za najugroženije u BiH.

Direktorica za BiH u Svjetskoj banci Jane Armitage čestitala je vlastima u BiH za taj veoma značajan iskorak.

"Provedba reformi koje su vlasti odobrile osigurat će kontinuiranu podršku najugroženijim kategorijama stanovništva, uz bolju održivost javne potrošnje", kazala je.

Vodeći ekonomist za BiH u Svjetskoj banci Ronald Hood rekao je da bi alternativa bila drastično smanjenje naknada svima, što bi najviše pogodilo one čija egzistencija istinski zavisi od tih naknada.

"Provedba ambicioznog zakonskog okvira, nedavno odobrenog od dva bh. entiteta omogućit će na održiv način poboljšanje pravičnosti javne potrošnje na različite programe socijalne i boračke zaštite, osiguranjem da se veći dio raspoloživih sredstava usmjeri na korisnike kojima su ta sredstva najpotrebnija", kazao je on.

Hood je mišljenja da su ove reforme bile neizbježne, a ekonomska kriza ih je samo učinila urgentnijim.

"BiH troši najveće iznose u Evropi na programe novčanih transfera, a oni dopiru do najmanjeg procenta njenih građana, kojima zaista treba pomoć. To je, ne samo, neodrživo i neefikasno već i nepravedno", kazao je.

Svjetska banka opredijeljena je u potpunosti za nastavak pružanja podrške vlastima u BiH na provedbi ovih reformi.

Ovaj DPO prati projekt od 15 miliona američkih dolara (Projekt podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanju) koji je u februaru Svjetska banka odobrila za jačanje institucionalnog kapaciteta neophodnog za implementaciju ovih reformi i pružanje usluga zapošljavanja za osobe iz ugroženih grupa koje aktivno traže posao.

Odobreni DPO od 111 miliona dolara - prva faza programa reforme javnih rashoda za koju Svjetska banka pruža podršku sastoji se od beskamatnog IDA kredita u iznosu ekvivalentnom 66 miliona dolara i IBRD zajma od 45 miliona dolara.

Vlasti u BiH odlučile su podijeliti sredstva DPO-a između dva entiteta u omjeru 60 procenata za FBiH i 40 procenata za RS.

Portfelj aktivnih projekata Svjetske banke u BiH sad uključuje 17 projekata, u vrijednosti oko 466,4 miliona dolara.