BiH
0

Svjetska akademska elita pokreće mrežu za prevenciju genocida

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Naredne sedmice u Sarajevu, delegacija Carnegie Vijeća za etiku i međunarodne poslove će biti domaćin dva specijalna događaja koje će predvoditi vodeći svjetski eksperti i akademici te tako obilježiti 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, a ujedno i 100 godina djelovanja Carnegie Vijeća u međunarodnim poslovima u svijetu.

U četvrtak, 26. juna Gazi Husrev-begova biblioteka će ugostiti Raphael Lemkin seminar o nacionalnoj prevenciji genocida i masovnih zločina, dok će se narednog dana održati simpozij Carnegie Vijeća na temu “Etika i međunarodni odnosi: kriza 1914. i šta nam to znači danas”.

Raphael Lemkin seminar o nacionalnoj prevenciji genocida i masovnih zločina pokrenut je na inicijativu Family Memorial Fondacije iz New Yorka, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Auschwitz Instituta za mir i pomirenje (AIPR) - prestižne neprofitne organizacije koja je posvećena izgradnji svijeta koji će spriječiti genocide. Cilj ove inicijative je da razvije visoko kvalifikovanu mrežu društvenih lidera u Bosni i Hercegovini koji će se opremiti profesionalnim alatima kako bi se osobno posvetili prevenciji genocida i masovnih zločina, dok bi im se ujedno obezbjedila najnovija saznanja o dostupnim političkim alatima kako na domaćem tako i međunarodnom terenu.

“Naša je želja da uključimo cijelu bosanskohercegovačku zajednicu, vjerske lidere, vladu, akademsku zajednicu i civilno društvo, kako bismo zajedno radili na razvijanju mreže organizacija koje će obrazovati i djelovati u duhu prevencije genocida i masovnih zločina. Na kraju, ova inicijativa će voditi do razvoja nastavnog plana i programa za prevenciju genocida i masovnih zločina na visoko obrazovnim institucijama u Bosni i Hercegovini, čime se uspostavlja dugoročni mehanizam koji će razviti svijest o ovoj temi, ali se i suprotstaviti prijetnji ponovne pojave masovnih zločina”, istakao je dr. James Waller, koordinator ovog seminara te ujedno i viši stručni saradnik Carnegie Vijeća za etiku i međunarodne poslove te direktor akademskih programa Auschwitz Instituta za mir i pomirenje.

“Naš rad je zasnovan na vjerovanju da je prevencija genocida i masovnih zločina cilj koji je ostvariv. Tu mislim na to da postoje načini da se prepoznaju prvi znakovi i simptomi toga, ali i održivu mogućnost za prevenciju na svakom koraku ako smo spremni i posvećeni“, zaključio je Waller.

Početak Raphael Lemkin seminara obilježit će dolazak eksperata u oblasti prevencije genocida i masovnih zločina. Neki od istaknutih učesnika seminara će biti Patricia Whalen, bivša međunarodna sutkinja u Sudu Bosne i Hercegovine, Vijeću za ratne zločine te trenutni specijalni savjetnik u Sudu, Vahidin Omanović, suosnivač i izvršni direktor Centra za izgradnju mira iz Sanskog Mosta, dr. Martin Mennecke, Univerzitet u Kopenhagenu i Kraljevski Univerzitet Danske za odbranu i Esmir Ganić, predsjednik Američkog Univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Tokom seminara govorit će se o temama kao što su uloga identiteta u tranzicijskoj pravdi, kako to da “obični ljudi“ počine genocid i masovne zločine i uloga visokog obrazovanja u očuvanju ljudskih prava. Program će učesnicima približiti ciljeve seminara i pozvati ih na prijedloge za razvitak četverodnevnog trening seminara koji će se održati u Sarajevu 2015. godine.

“Uzimajući u obzir sve izazove sa kojima se region susreće, znam da se teško fokusirati na stvari koje nisu neposredne. No, i pored toga ubjeđen sam da mnogi trenutni izazovi ne bi postojali da je društvo bilo sposobno da ih na vrijeme sistematski i dugoročno sagleda.

“Moramo moralni bijes održati živim“, kako je napomenuo profesor Elzar Bakan u Muzeju jevrejskog naslijeđa na desetu godišnjicu genocida u Srebrenici. Od tada je prošlo skoro novih deset godina, a kada dođemo do takvog izazova vremenska i moralna obavezu nikad ne prestaju“, zaključio je Haris Hromić, član upravnog odbora Carnegie Vijeća i predsjednik Family Memorial Fondacije.