Suđenje Radovanu Karadžiću
0

Svjedok odbrane tvrdi da Vojska RS nije izazvala stradanje civilnih žrtava

Klix.ba
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Još dvojica bivših oficira Vojske Republike Srpske (VRS) posvjedočila su na suđenju Radovanu Karadžiću da sa položaja oko Sarajeva njihove jedinice nisu otvarale artiljerijsku i snajpersku vatru na civile u gradu.

Svjedoci Odbrane – Vlade Lučić, koji je bio komandant jednog od bataljona Romanijske brigade VRS-a, i Dragan Maletić, pomoćnik zapovjednika – izjavili su da su te jedinice, kao i čitav Sarajevsko-romanijski korpus, “dejstvovale isključivo u samoodbrani” od napada Armije BiH (ABiH) iz grada.

“Gađani su ciljevi koji su gađali naše jedinice”, rekao je Lučić.

Karadžića, tadašnjeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog zapovjednika njene vojske, optužnica tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom napada granatama i snajperima, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Obojica oficira, koji su bili na položajima na Grbavici, izjavili su da su imali “stalna naređenja” da ne pucaju na civile u gradu. Nasuprot tome, kako su posvjedočili, muslimanske snage su stalno iz snajpera pucale na civile na Grbavici.

“Naš protivnik koristio je vatru neselektivno, bez obzira da li će pogoditi civile ili borce na našoj strani”, kazao je Maletić, prenosi BIRN Justice Report.

Lučić je takođe naveo da je ABiH zloupotrebljavala civilne objekte unutar Sarajeva za razmještanje jedinica i otvaranje vatre prema Grbavici. Prema njegovim riječima, pucano je iz okoline bolnice na Koševu, željezničke stanice, tunela na Ciglanama.

Svjedok je kazao da njegova jedinica nikada nije uzvraćala na tu vatru, da ne bi izazvala civilne žrtve, kao i da su njeni minobacači pokrivali samo prvu liniju fronta.

Potvrđujući da je njegova jedinica imala snajperiste, Lučić je negirao da su oni ikada pucali na civile i vozila u Sarajevu.

Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Katrina Gustafsson, Lučić je izjavio da ne zna ništa o progonu stotina muslimana sa Grbavice u samo jednom majskom danu 1992.

Kazao je i da nije čuo za Veselina Vlahovića zvanog Batko, koji je, i prema prikazanim dokumentima srpske policije, činio zločine na Grbavici. Vlahoviću se po optužbi za ratne zločine sudi u Sarajevu.

Da o tome ništa ne zna, Lučić je tvrdio i nakon što mu je tužiteljka predočila dokumente po kojim je VRS 1995. nastojala da, kako je rekla, izigra sporazum o uklanjanju artiljerije oko Sarajeva.

Jedan od tih dokumenata bilo je naređenje Glavnog štaba VRS-a da se na položaje oko Sarajeva preko noći dovuku “neispravna oruđa”, a da se sljedećeg dana ona povuku pred očima UNPROFOR-a i ABiH.

Unakrsno ispitujući svjedoka Maletića, tužiteljka Caroline Edgerton je tvrdila da su se sa položaja njegove jedinice na Grbavici mogli i vidjeti i nanišaniti ciljevi u užem gradskom jezgru.

Nakon što je Maletić potvrdio da je četa kojom je komandovao “u početku”, držala zgradu “Metalke” na Grbavici, tužiteljka mu je pokazala fotografiju pogleda sa sedmog sprata te zgrade koji se pruža do hotela “Holiday Inn”.

Maletić više puta je odgovorio da “ne zna odakle je fotografija snimljena”.

Nakon što su mu prikazane fotografije iz druge visoke zgrade na Grbavici, sa koje se pogled pružao na centar Sarajeva i tramvajske šine, Maletić je samo rekao: “Da.”

Prema optužnici, snajperi VRS-a su u više navrata napadali civile u tramvajima ili na centralnim sarajevskim ulicama.

Suđenje Karadžiću, koji je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, biće nastavljeno sutra.